Otkriveno ko je postavio raspeće Isusa Hrista na banderu

Na Novom Beogradu, na uglu ulica Ivana Ribara i Jurija Gagarina, postavljena je tokom noći konstrukcija raspeća Isusa Hristosa.

Hristos je napravljen od kartona i postavljen je na metalnu konstrukciju, a građani su o tome jutros rano obavestili policiju.

Ispostavilo se da je autor ulični umetnik poznatiji kao Pijanista.

Ulični umetnik Andrej Josifovski najnovijim radom podigao je javnost na noge, i to ne samo kulturnu. Njegova instalacija od kartona sa likom razapetog Isusa Hrista u zlatnoj boji, u natprirodnoj veličini, nazvana „Nova vera”, postavljena je noćas na uglu ulica Ivana Ribara i Jurija Gagarina na stub pod kamerama za video-nadzor i skinuta je samo nekoliko sati kasnije, piše portal Nova.

Na raskrsnicu gde je instalacija postavljena prvo je jutros došla komunalna milicija, a zatim i nekoliko patrola redovne policije, sa forenzičarima, kako bi se utvrdilo ko je autor. Pijanista je i ranije svojim radovima izazivao pažnju, ali se čini da njegovi radovi nikada do sada nisu ovako odjeknuli.

„Zovu me od jutros sa svih strana, stiglo mi je i nekoliko poruka u kojima piše: ’Znali smo da si to ti‘. Mogli su iz policije da pitaju ljude koji prate moj rad na društvenim mrežama. Oni bi im rekli čiji je, umesto što angažuju forenziku“, kaže Pijanista.

Ulični umetnik ističe da njegov rad nije nikakvo bogohuljenje, niti direktno ima veze sa religijom.

„Vernik sam, ali to nema veze sa ovim radom. Ovo je ukazivanje na sasvim drugi problem. Poznato je da se izraz ’razapeti na krst‘ odnosi na nevinog čoveka. Posebno mi je zanimljivo da je na lice mesta došla i forenzika. Policija ima nerešena ubistva, a radi forenziku na mom radu“, ocenjuje on.

Rad je nastao sa drugačijom idejom, objašnjava umetnik.

„Ideja je bila da se ljudi pokrenu na razmišljanje. Moglo bi se reći da je to uspelo. Poenta je bila da postavim rad “Nova vera” baš ovako, da ukažem na to da nas kamere prate svuda, da sad više nema razlike između privatnog i javnog prostora“, navodi Pijanista.

„Ja sam izabrao ovu raskrsnicu jer je stub na kojem je postavljena kamera u obliku krsta. Ali to ne znači i da je to jedino značenje ovog rada. Kvalitet rada i jeste u tome da svako može da mu pronađe novo značenje. Izuzetno mi je drago da na ovim prostorima umetnici još pokreću na razmišljanje“, zaključuje Andrej Josifovski Pijanista.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beogradIsus Hristraspeće
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    E sad posto si uvredio sve one koji se ne bave religijom moras da platis kaznu.