Pašalić: Izmeniti zakon, dati veću nezavisnost zaštitniku gradjana

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić, koji je pre dve nedelje stupio na tu funkciju ocenio je da je potrebno izmeniti zakon o instituciji na čijem se čelu nalazi.

On je za izdanje „Politike“ od nedelje rekao da sve promene u zakonu treba da idu u pravcu veće samostalnosti i nezavisnosti zaštitnika gradjana i u pravcu davanja većeg autoriteta zaštitniku gradjana, jer se, prema njegovim rečima, uglavnom, učinak ombudsmana bazira na njegovom autoritetu.

Na pitanje smatra li da su slučajevi Savamala i Parada ponosa dobro vodjeni, rekao je da su za njega svi slučajevi u zaštitniku gradjana isti.

„Oni jesu medijski interesantni, najvećim delom je to ono što je targetovalo te slučajeve, ali kao što sam radio u sudu – bilo je i tu medijski interesantnih slučajeva, ali ih nisam izdvajao, nego su svi bili podjednako tretirani – tako će biti i ovde“, rekao je Pašalić.    

„Pratiću sve slučajeve podjednako, pa i te. A što se tiče samog slučaja, vrlo dobro znate da se tom problematikom bave nadležna tužilaštva i sudovi… U ovom trenutku zaštitnik gradjana nema ingerenciju nad sudovima, odnosno, ne može da kontroliše sudove i tužilaštvo. Možda će se to u budućem periodu izmeniti“, kazao je Pašalić  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Vucetic Gajo

    postovani dva -tri puta sam se obracao takozvanom zastitniku ali uvek su jedino uradili to da me upute na neke druge sluzbe ili organe. Nista bas nista nisu pomogli. Ja sam zato da se promene propisi i obavezu „zastitnika“ da zaista radi svoj posao. Rado cu ucestvovati u sugestijama i eventualno pomoci. S postovanjem