“Poslodavcu žena treba da radi, a ne da sutra ode na bolovanje”

Milena Antić iz Ministarstva rada gostujući na RTS izjavila je da su poslodavcima žene potrebne da rade a ne da sutradan odu na porodiljsko odsustvo.

Antićeva je to izjavila gostujući u emisiji „Beogradska hronika“ na RTS-u, tokom razgovora o novim zakonskim rešenjima po kojima država isplaćuje zaposlenim porodiljama znatno manje naknade za vreme porodiljskog odsustva, ukoliko su zaposlene kraće od 18 meseci.

Na pitanje koliko je žena oštećeno ovakvim novim propisima, Antićeva je odgovorila:

– Ne možemo da znamo koliko je oštećeno i da li su oštećene. Naknada zarade za vreme porodiljskog odsustva radi nege deteta je mera usklađivanja rada i roditeljstva, namenjena je zaposlenoj ženi koja u periodu kada se porodi koristi odsustvo u skladu sa zakonom. Znači žena koja stavrno radi, što znači da je zasnovala radni odnos i da je provela određeno vreme na radu – kazala je ona.

Na pitanje koliko to određeno vreme odnosi, ukazujući da je moguće da žena jednog dana počne da radi a sledećeg dana zatrudni, Antićva je odgovorila:

– Nijedan poslodavac neće zapošljavati takvu ženu. Njemu je žena potrebna da radi, zasnivate radni odnos da bi radili a ne da bi sutradan otišli na bolovanje.

Na pitanje da li žene koje su provele kraći period na poslu ne mogu da računaju na više od 900 dinara, Antić je odgovorila:

– Biće malo manje u prvom periodu, ali će za sledeći biti više, za sledeće dete – navela je ona.

Ministar za rad Zoran Đorđević ocenio je ovu izjavu kao skandaloznu i naložio da gospođa Antić bude adekvatno sankcionisana, piše u saopštenju ali se ne navodi o kakvoj sankciji je reč.

– Izjava je skandalozna. Zaista sam šokiran. Lično sam pričao sa gospođom Antić i skrenuo joj pažnju na sve negativne posledice njene izjave. Nema opravdanja za takav postupak. Ovo će biti poslednja opomena njoj i svima drugima, ovakve stvari ne smeju da se izgovore, a kamoli dešavaju. Natalitet je naš cilj broj jedan i nastavićemo da radimo na tome da položaj majki u Srbiji bude bolji iz dana u dan i da imamo što više dece – poručio je Đorđević, navodi se u saopštenju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

poslodavcitrudnice
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Nina, trudnica je uvek na trosku drzave. Prvo proveri, pa onda kritikuj. Privatnicima drzava redundira to bolovanje.

  • KNEZ

    NISU TREBALI DA SE BORE PROTIV „PLANSKE PRIVREDE“ I DA UVODE „TRŽIŠNU EKONOMIJU“ AKO IH INTERESUJE NATALITET!TU BORBU PROTIV „BELE KUGE“ NE MOGU DA VODE SITNI PRIVATNICI NEGO SAMO MEGA DRŽAVNA PREDUZEĆA.ZAŠTO SE OVAJ UNIVERZALNI „MINISTAR“ LJUTI NA ANTIĆKU KOJA JE REKLA ONO ŠTO SVI (MI) PRIVATNICI MISLIMO,DOKLE VIŠE TO VUČIĆEVSKO LICEMERJE ?!!!

  • Nina

    Pa ako vladi trebaju deca, i zene kao inkubatori, onda neka se posle i brinu o toj deci . Koje besplatno skolstvo, vrtici, oprema ????….. neka da adekvatna sredstva a ne njima treba a posle te sa nametima ostave samu. I jeste poslodavcima potrebna radna snaga , a ne radnica na papiru …Naravno, ako je duze u preduzecu i ostaen trudna to je jedna stvar , a ne zaposliti se da bi bili na tudjem trosku osigurani i primali platu bez rada i ostati u drugom stanju. Mora i jedna i druga strana da se razume. U velikim preduzecima nedostatak rdnika i moze da se kompenzuje, ali mali predizumaci ????

  • bambi

    Jadna gospodjica, njoj su iz ministartstva rekli to da ne kaze a ne da kaze.