U trendu

“Poslodavcu žena treba da radi, a ne da sutra ode na bolovanje”

Milena Antić iz Ministarstva rada gostujući na RTS izjavila je da su poslodavcima žene potrebne da rade a ne da sutradan odu na porodiljsko odsustvo.

Posle ovakvih reči, govedo se istera iz studija na ispašu. Ili novinar prekine razgovor i napusti studio! Srbijo!

Gepostet von Veljko Pajović am Montag, 10. September 2018

Antićeva je to izjavila gostujući u emisiji „Beogradska hronika“ na RTS-u, tokom razgovora o novim zakonskim rešenjima po kojima država isplaćuje zaposlenim porodiljama znatno manje naknade za vreme porodiljskog odsustva, ukoliko su zaposlene kraće od 18 meseci.

Na pitanje koliko je žena oštećeno ovakvim novim propisima, Antićeva je odgovorila:

– Ne možemo da znamo koliko je oštećeno i da li su oštećene. Naknada zarade za vreme porodiljskog odsustva radi nege deteta je mera usklađivanja rada i roditeljstva, namenjena je zaposlenoj ženi koja u periodu kada se porodi koristi odsustvo u skladu sa zakonom. Znači žena koja stavrno radi, što znači da je zasnovala radni odnos i da je provela određeno vreme na radu – kazala je ona.

Na pitanje koliko to određeno vreme odnosi, ukazujući da je moguće da žena jednog dana počne da radi a sledećeg dana zatrudni, Antićva je odgovorila:

– Nijedan poslodavac neće zapošljavati takvu ženu. Njemu je žena potrebna da radi, zasnivate radni odnos da bi radili a ne da bi sutradan otišli na bolovanje.

Na pitanje da li žene koje su provele kraći period na poslu ne mogu da računaju na više od 900 dinara, Antić je odgovorila:

– Biće malo manje u prvom periodu, ali će za sledeći biti više, za sledeće dete – navela je ona.

Ministar za rad Zoran Đorđević ocenio je ovu izjavu kao skandaloznu i naložio da gospođa Antić bude adekvatno sankcionisana, piše u saopštenju ali se ne navodi o kakvoj sankciji je reč.

– Izjava je skandalozna. Zaista sam šokiran. Lično sam pričao sa gospođom Antić i skrenuo joj pažnju na sve negativne posledice njene izjave. Nema opravdanja za takav postupak. Ovo će biti poslednja opomena njoj i svima drugima, ovakve stvari ne smeju da se izgovore, a kamoli dešavaju. Natalitet je naš cilj broj jedan i nastavićemo da radimo na tome da položaj majki u Srbiji bude bolji iz dana u dan i da imamo što više dece – poručio je Đorđević, navodi se u saopštenju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.