Povećanje penzija po hrišćanskom principu: najviše za najmanje

Povećanje od devet odsto u proseku svim penzionerima predviđa istovremeno i skok rashoda u budžetu za 45 milijardi dinara, a MMF je za ovu namenu predvideo 33 milijarde

Najava predsednika Aleksandra Vučića da bi penzije od novembra trebalo da budu veće za sve penzionere, i to najmanje za devet odsto, obradovala je juče ovu višemilionsku populaciju. Bilo je, međutim, i onih koji su se juče javljali našoj redakciji da im se pojasni da li to znači da novembarsko povećanje neće biti isto za sve, ili da može biti i veće od devet procenata.

Povećanje od devet odsto u proseku svim penzionerima predviđa istovremeno i skok rashoda u budžetu za 45 milijardi dinara. Tokom poslednje posete predstavnici misije Međunarodnog monetarnog fonda rekli su da je fiskalni prostor u srpskoj državnoj kasi za ove namene 33 milijarde. Međutim, u međuvremenu je i privredni rast bio veći od očekivanog, pa je moguće da će MMF povećati ovaj prag za potrošnju, ali je pitanje da li će dostići baš nivo od 45 milijardi dinara.

Ako se ima u vidu da ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija košta 25 milijardi dinara, onda to znači da za penzionere s primanjima nižim od 30.000 dinara ostaje 20 milijardi, koje mogu da se iskoriste za povećanje od oko pet odsto. Reč je o najbrojnijoj grupi penzionera (njih više od milion prima penziju do 30.000 dinara), kojima primanja nisu umanjivana u novembru 2014. godine.

Na konkretno pitanje kako tumači „ovih najmanje devet odsto”, Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije, kaže da nema dilemu da će povećanje biti jednako za sve. S tim što je, kako je shvatio poruku, ostala i mogućnost da to povećanje bude i veće od devet procenata. To će pokazati analize na kojima sada radi Ministarstvo finansija, kaže on i dodaje da su se upravo juče pismom o tome kako ubuduće usklađivati penzije obratili premijerki, ministrima rada i finansija.

(Jasna Petrović-Stojanović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

penzijepovećanje penzija
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Cemu sluze zakoni i propisi po kojima se obracunava penzija? U ovoj drzavi nicemu jer imamo svemoguceg Vucica. Sve njegove funkcije i titule treba staviti u jednu rec BOG Vucic.

  • Anonimni

    Sanja ovo je neviđena pljačka penzionera. Hajde da bar jednom budemo jedinstveni i vratimo oteto sudskim putem. Država ima para ali za gospodu uz velikog vodju

  • Raca

    Različite tretirati isto . a iste različito, najveća je nepravda. Konfucije, kineski filozof, pre 2500.g.

  • Miki

    Hrišćanski princip kako se ovde naziva i realizuje je KUMUNISTIČKI princip – svima isto. Razlika u rezultatima, vrednostima i participaciji nema značaja zbog čega se uspešniji osećaju prevarenima a upravo mnogi mladi beže iz ovakvog sistema (radio ne radio – svira ti radio).

    • Laza

      Sve je to tačno samo u slučaju penzionera ima nekih „štosova“ – razlika u rezultatima, vrednostima i participaciji je zapravo posledica principa „nije važno šta radiš nego gde radiš“ koje je važilo od uvođenja samoupravljanja pa do dana današnjeg. Pa i kada uzmemo da je ta razlika rezultat znanja i zalaganja a ne to što je spremačica u naftnoj industriji imala platu )lični dohodak) viši od profesora Univerziteta, svaki penzioner je sve svoje participacije i doprinose „skrckao“ za približno deset godina uživanja penzije i onda počeo da parazitizira na grbači aktivne radne snage koja u tom momentu uplaćuje sebi doprinose. Jer to što je stečeno tokom radnog veka ne traje večno a nastavljanje uzimanja iz zajedničke kase kao da toga još ima nije solidarnost nego sindrom lišaja – prilepiš se i nema sile da te skine. Tu je jedino pravedno rešenje (i prava radnička solidarnost) da kad si već „pojeo“ svoje doprinose lepo pređeš na određeni prosek, na pr. 75% prosečne neto plate u državi ili neki drugi procenat. Ali ni jedna vlast nema smelosti da napravi takav rez, pravu reformu penzionog sistema, već se sve svodi na snižavanje osnovica, razblaživanje proseka matematičkim gimnastikama i šminkanje zakona.