Šok iz Ferera – srpski lešnici neće moći u Nutelu

Kompanija Ferero planira da od 2025. godine za proizvodnju svog čuvenog proizvoda Nutela koristi samo lešnike proizvedene u Italiji.

Kako prenosi B92, Ferero se osim iz matične zemlje, trenutno lešnikom snabdeva iz Turske, Čilea i Južne Afrike.

Proizvođač čuvenog krema objavio je plan da na 20.000 hektara podigne nove zasade lešnika, što će biti povećanje od 30 odsto više.

Postavlja se pitanje da li bi ova najava mogla da utiče na proizvođače u Srbiji, koji su u kooperacijisa fFererom podigli zasade lešnika, ali i na one koji su to učinili sami nadajući se i tom plasmanu.

Italijanski Ferero kupio je pre tri godine imovinu poljoprivrednog preduzeća „Aleksa Šantić“ za 7,95 miliona evra, s anmerom da na 40 hektara zasade 700.000 sadnica leske.

Predstavnici italijanske kompanije Ferero su tada tražili još zemlje za zasade lešnika za potrebe svoje konditorske proizvodnje.

Proizvodnja lešnika u poslednjih desetak godina u Srbiji dosta je napredovala, ali uzgajivači kažu da je i dalje potražnja veća od ponude a cene dobre i da je to biznis koji se itekako isplati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lesnicinutela
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Rsv

    Kao da u nutulu ide lesnik, iako ide to je u tragovima. Nutela u sebi ima oko 60% secera, nesto jeftine masnoce nesto malo kakaoa, i ostalo je otrovna hemija, vestacke boje, pojacivaci ukusa, mirisa…

  • Pospani alias Heidfeld fan

    „NUTELA„… Jel` to beše ono GMO đubre!??

  • Blajbi

    Ne treba se plasiti za lesnike. Oni ce uvek naci kupca. Nisu to visnje ni maline pa da istrunu za nedelju dana…