Srbijom hara virus – simptomi slični kovidu 19

Sezona je stomačnih virusa i bakterijskih infekcija i sve je više poziva Hitnoj pomoći zbog toga, a simptomi nekad mogu biti slični kovidu 19, pa izaziva dodatni strah kod ljudi.

Doktorka Danijela Jevtić je za Jutarnji program RTS-a objasnila da je virus veoma otporan i da se može zadržati u našem telu i do mesec dana.

„Stomačni virus je često bolest prljavih ruku, prenosi se preko vode, voća, povrća, čak i prljavih predmeta. Infekcija može donekle izgledati kao kovid, a tegobe nastaju oko 24 sata nakon izloženosti. Otporan je virus i može se zadržati u organizmu čak i tridesetak dana“, rekla je doktorka, a zatim navela sa kakvim su se tegobama javljali građani, ali i na koje simptome da obratimo pažnju.

„Zvali su nas zbog visokog pritiska i bolova u grudima, ali sve češće se građani javljaju zbog saveta u vezi sa stomačnim problemima. Infekcije stomačnim virusima su sada česte, ima ih i kod dece i kod odraslih i važno je zapamtiti da su najmlađi i najstariji i najugroženiji. Kod njih regulatorni kompenzacioni sistemi nisu dovoljno efikasni, i gubitak tečnosti i soli su opasni za njih“, ispričala je dr Jevtić, a zatim nastavila o simptomima.

„Prvi simptomi biće krčanje u stomaku, nadutost, temperatura, povraćanje, proliv, pa čak i uvećanje limfnih žlezda ili curenje iz nosa“, upozorila je doktorka.

Kada je u pitanju suočavanje sa ovim virusima, doktorka Danijela Jevtić savetuje da pazimo na ishranu kako bismo povratili izgubljene soli i tečnost usled dijareje i drugih stomačnih tegoba kojima smo bili izloženi.

„Odmah nadoknadite tečnost i soli, uvedite higijensko dijetalni režim. Dakle, pirinač na vodi, posne slane supe, duobiotici i probiotici. Kontrolišite i pritisak, i znajte da trenutno ima mnogo infekcija, od virusa tu su enterovirus i rotavirus, a od bakterija ešerihija, salmonela i helikobakter“, posavetovala je doktorka na kraju razgovora i naglasila da ukoliko simptome stomačnog virusa povežemo sa onima karakterističnim za kovid da se odmah testiramo i budemo sigurni.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kovidvirus
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Antimaterija

    Hara virus ludila i zombiranih sendvičara.

  • Slavijan

    Oduvjek je krajem ljeta bilo stomačnih i respiratornih viroza, ali sada je sve to „kovid 19“

  • Anonimni

    Sto ne kazete da je vazduh otrovan, javna je tajna da se vrse prskanja i da je to posledic a nikakav covid, vec letnje prehlade i infekcije, bojni otrovi na primer….