Tri opcije za škole: Na stolu i produžetak raspusta

Đaci u celoj Srbiji od petka su na zimskom raspustu, a da li će se na nastavu vratiti kako je predviđeno 18. januara i kako zavisi od epidemiološke situacije.

Zbog eksplozije korone u Srbiji stariji osnovci (od petog do osmog razreda) i srednjoškolci su od 30. novembra prešli na onlajn nastavu, a zimski raspust koji je u većem delu Srbije trebalo da bude iz dva dela je objedinjen i prilično je poranio, pa su učionice prazne od 19. decembra do 18. januara, podseća Blic.

Prema pisanju tog lista, ovom trenutku postoje tri realne varijante za nastavak školske godine, a zavisiće ponajviše od situacije sa koronom koja bude aktuelna u Srbiji sredinom januara.

Prva opcija je povratak u škole, a da bi to bilo moguće biće neophodno zeleno svetlo Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19, odnosno procena da to neće dovesti do drastičnog pogoršanja situacije.

Druga opcija je nastavak onlajn nastave, koja je takođe sasvim realna opcija koja će važiti ukoliko ne dođe do značajnijeg smirivanja situacije i značajnog pada broja novoobolelih, odnosno nove eksplozije nakon novogodišnjih i božićnih praznika.

Ukoliko se proceni da je situacija nebezbedna u učionicama, veoma je moguće da stariji osnovci i srednjoškolci nastave sa učenjem od kuće, a uvek postoji varijanta da im se pridruže i najmlađi.

Treća opcija je produžetak raspusta. Ne bi bio ni prvi ni poslednji put da zimski raspust bude produžen za nedelju ili dve. Godinama se to dešavalo zbog gripa čija je udarna sezona upravo u januaru i februaru. A ukoliko dođe do spajanja sa koronom, to bi predstavljalo dvostruku opasnost. Naravno, ova varijanta zavisi od procene da li bi sve ono što bi u tom slučaju bilo propušteno moglo kasnije da bude nadoknađeno, pa čak i eventualnim produžetkom školske godine.

Ipak, na početku zimskog raspusta ne može se ni nasluti kako će izgledati početak drugog polugodišta. Trenutno najmanje izgledno je da bi raspust mogao da se produži, ali je zato podjednako moguće vraćanje učionice i nastavak onlajn nastave.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

raspustškole
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Ma drzavi je bitno bilo da se samo krene u skolsku godinu klasicno sa popunjenim ucionicama da bi mogli da nameste prodaju uvek novih udzbenika izdavackim kucama koji vec predstavljaju mafiju po nacinu na koji uzimaju novac gradjanima, a posle ih briga za nasu decu. Ne znam da li su svi upoznati sa cinjenicom da se program menja gotovo svake godine i to tako sto se u udzbeniku promene par recenica i slike, te dizajn, i onda se pod obaveznim stavi da djaci moraju nove udzbenike da kupe. Ko je odgovoran za ovu pljacku gradjana tj. za ostvarivanje ogromnih zarada koristeci i iskoristavajuci nasu decu, ostaje da se vidi, ali ocigledno da je najveca odgovornost na nadleznom ministarstvu. Ovo je sramota za Srbiju. Kada pogledamo npr. nordijske zemlje koje i te kako vode racuna o svojoj deci, cesto se zapitamo, kako lopove nije stid da vec ako pljackaju zaobidju nasu decu. Sramota me je sto sam srbin i sto zivim u Srbiji. Prvom prilikom cu gledati da svoje dete izvucem iz ovog propalog i lopovskog sistema i da prebacim na skolovanje u inostranstvu. A mislili smo da ce novi ministar Ruzic da uoci ovakvu gadost, ali gospodin ko veli, zateknuto stanje nesme ni milimetar da promeni. Krupni novcu su u pitanju. Najeli se dabogda.