U Beogradu otvorena izložba fotografija 'Primenjena nostalgija: Beograd – Pariz'

Izložba fotografija „Primenjena nostalgija: Beograd – Pariz“ otvorena je danas u Domu omladine Beograda.

Fotografije su izložene u Domu omladine Beograda do 30. juna.

Autor jednog dela izloženih fotografija je Beogradjanin Nemanja Maraš koji je boravio u poseti Parizu dok je Beograd kroz svoj objektiv zabeležila francuska vizuelna umetnica Lor Može.

Projekat „Primenjena nostalgija“ je zamišljen kao serija zajedničkih izložbi dva eminentna fotografa, jednog iz Srbije i drugog iz zemlje predsedavajuće EU, a cilj je unapredjenje kulturne razmene i promovisanje evropskih vrednosti.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je na otvaranju da je izložba omaž evropskom načinu života koji Beograd deli sa brojnim evropskim prestonicama.

Prošle nedelje, rekla je, ista izložba je otvorena u srpskom Kulturnom centru u Parizu.

„Puno gradjana Pariza je već na otvaranju izložbe ulazilo da vide šta dele Pariz i Beograd. Ta vibrantnost duha i ljudi, život grada, otvorenost, multikulturalnost i kosmopolitizam su nešto što dele dva grada uz sve razlike koje postoje“, navela je ministarka.

Situacija sa evrointegracijama se zakomplikovala zbog „velikog i zabrinjavajućeg“ sukoba u Ukrajini u koji je uključena i nuklearna sila što može biti pretnja globalnoj bezbednosti.

„Za nas situacija nije uvek bila laka, radi se o dva naroda, dve zemlje koje su obe prijateljske Srbiji u svakom pogledu. Nama je zaista vrlo teško da na bilo koji način pokaženo šta osečamo, pre svega humanost i empatiju prema ukrajinskom narodu i teškim momentima koje preživljavaju“, rekla je ona.

Dodala je da postoji očekivanje da se Rusiji uvedu sankcije i da je Srbija toga svesna.

„Za nas iz brojnih razloga to nije bilo jednostavno, svesni smo svega. Stali smo na stranu medjunarodnog prava i suvereniteta i integriteta zemalja kao što branimo i naš i oko toga nema dileme na kojoj je Srbija strani. Očekivanja od nas postoje, zato nećemo otvoriti klaster 3“, istakla je Joksimović.

Šef delegacija EU u Srbiji Emanuele Žofre je istakao da je „slika vredi više od hiljadu reči“, a ove fotografije prepričavaju priču koje su u Beogradu i Parizu videli srpski i francuski fotografi.

„Radi se fantastičnoj kolekciji fotografija koja doprinosi ne samo odnosima izmedju Srbije i Francuske nego i Srbije i EU“, dodao je.

Ambasador Francuske Pjer Košar ponovio je da je inicijativa jza ovakvu izložbu „slika odlične saradnje dve zemlje“.

„Ove slike govore istinu o bliskosti izmedju Srbije i Francuske, Srbije i EU. Predstavljaju bliskost, zajedničku istoriju i vrednosti koje dele ove dve zemlje“, dodao je.s

Beograd i Pariz su, rekao je, povezani i to se može videti na izloženim slikama.

Otvaranju je prisustvovao i Goran Vesić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar