U trendu

U Beogradu otvorena izloĹžba fotografija 'Primenjena nostalgija: Beograd – Pariz'

IzloĹžba fotografija „Primenjena nostalgija: Beograd – Pariz“ otvorena je danas u Domu omladine Beograda.

Fotografije su izloĹžene u Domu omladine Beograda do 30. juna.

Autor jednog dela izloĹženih fotografija je Beogradjanin Nemanja MaraĹĄ koji je boravio u poseti Parizu dok je Beograd kroz svoj objektiv zabeleĹžila francuska vizuelna umetnica Lor MoĹže.

Projekat „Primenjena nostalgija“ je zamiĹĄljen kao serija zajedničkih izloĹžbi dva eminentna fotografa, jednog iz Srbije i drugog iz zemlje predsedavajuće EU, a cilj je unapredjenje kulturne razmene i promovisanje evropskih vrednosti.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je na otvaranju da je izložba omaž evropskom načinu života koji Beograd deli sa brojnim evropskim prestonicama.

ProĹĄle nedelje, rekla je, ista izloĹžba je otvorena u srpskom Kulturnom centru u Parizu.

„Puno gradjana Pariza je već na otvaranju izloĹžbe ulazilo da vide ĹĄta dele Pariz i Beograd. Ta vibrantnost duha i ljudi, Ĺživot grada, otvorenost, multikulturalnost i kosmopolitizam su neĹĄto ĹĄto dele dva grada uz sve razlike koje postoje“, navela je ministarka.

Situacija sa evrointegracijama se zakomplikovala zbog „velikog i zabrinjavajućeg“ sukoba u Ukrajini u koji je uključena i nuklearna sila ĹĄto moĹže biti pretnja globalnoj bezbednosti.

„Za nas situacija nije uvek bila laka, radi se o dva naroda, dve zemlje koje su obe prijateljske Srbiji u svakom pogledu. Nama je zaista vrlo teĹĄko da na bilo koji način pokaĹženo ĹĄta osečamo, pre svega humanost i empatiju prema ukrajinskom narodu i teĹĄkim momentima koje preĹživljavaju“, rekla je ona.

Dodala je da postoji očekivanje da se Rusiji uvedu sankcije i da je Srbija toga svesna.

„Za nas iz brojnih razloga to nije bilo jednostavno, svesni smo svega. Stali smo na stranu medjunarodnog prava i suvereniteta i integriteta zemalja kao ĹĄto branimo i naĹĄ i oko toga nema dileme na kojoj je Srbija strani. Očekivanja od nas postoje, zato nećemo otvoriti klaster 3“, istakla je Joksimović.

Ĺ ef delegacija EU u Srbiji Emanuele Ĺ˝ofre je istakao da je „slika vredi viĹĄe od hiljadu reči“, a ove fotografije prepričavaju priču koje su u Beogradu i Parizu videli srpski i francuski fotografi.

„Radi se fantastičnoj kolekciji fotografija koja doprinosi ne samo odnosima izmedju Srbije i Francuske nego i Srbije i EU“, dodao je.

Ambasador Francuske Pjer KoĹĄar ponovio je da je inicijativa jza ovakvu izloĹžbu „slika odlične saradnje dve zemlje“.

„Ove slike govore istinu o bliskosti izmedju Srbije i Francuske, Srbije i EU. Predstavljaju bliskost, zajedničku istoriju i vrednosti koje dele ove dve zemlje“, dodao je.s

Beograd i Pariz su, rekao je, povezani i to se moĹže videti na izloĹženim slikama.

Otvaranju je prisustvovao i Goran Vesić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.