Udruženja gradjana traže zaustavljanje svih problematičnih projekata u Beogradu

Nekoliko neformalnih udruženja gradjana i incijativa objavilo je danas zahtev da se obustave „svi problamtični i nezakoniti projekti“ koji su već započetiu Beogradu, saopštilo je danas neformalno udruženje gradjana „Pešaci nisu maratonci“.

Kao takvi navedeni su izgradnja žičare na Kalemegdanu, rekonstrukcija Gardoša u Zemunu, seča drveća na Košutnjaku, izgradnja spalionice smeća na deponiji „Vinča“, zaustavljanje najavljenih projekata uredjenja Savskog trga i Trga Nikole Pašića, kao i najavljeno uklanjanje Starog Železničkog mosta na Savi.

„Zašto bi preskupo popločavanje granitom bilo od veće važnosti i prioriteta od izgradnje kanalizacije u Borči, obalo-utvrde za poplave ili otvaranja novih vrtića ili podizanja plata zdravstvenim i prosvetnim radnicima“, upitala su udruženja gradjana.

Zahtevaju transparento donošenje odluka i javni pristup predloženim planovima, učešće gradjana u javnim raspravama i odlučivanju, poštovanje i sprovodjenje zakona, kako je ocenjeno,  pre svega od strane institucija koje bi trebalo zakon i da štite.

Na današnjem sastanku neformalnih inicijativa i udruženja gradjana u Kući ljudskih prava i demokratije u Beogradu učestvovali su „Pešaci nisu maratonci“, „Ne dam kej“, „Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku“, „Beogradjani protiv noćne buke“, „Sačuvajmo naš parkić“ (Požeška), „Sačuvajmo Gardoš i Zemun“, „Stop uništavanju Košutnjaka“ i druge inicijative.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Balkan

    Sve je to lepo i sam sa za takve stvari ali ne smemo zaboraviti Nusicevu „Vlast“ jer sto su oni na vlasti vise penju stepenicama politickog uspeha sve manje vide a jos manje cuju narod, sadasnja vlast niti vidi niti cuje a i slabo cita, jos brze zaborvalja propise koje je sama donela, ali vredno radi na tome da se isto striktno sprovodi na nizim nivoima koji jos nisu dosegli one visine sa kojih se niti cuje niti vidi narod. Ziveli