Ukida se zabrana zapošljavanja u sektoru prosvete

Priprema se teren za drastično, ali kontrolisano proširenje liste zaposlenih na neodređeno, kaže ministar prosvete

Učitelji, nastavnici, profesori koji se ističu kvalitetnim i posvećenim radom, a godinama su zaposleni na određeno vreme u osnovnim i srednjim školama, dobiće priliku da na konkursu budu primljeni u stalni radni odnos, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević za Politiku.

„Imamo zeleno svetlo za zapošljavanje prosvetnih radnika za stalno i to ćemo raditi u većem obimu narednih nekoliko meseci“, izjavio je ministar Šarčević.

On je kazao da se priprema uputstvo koje će biti poslato nadležnima u svim školskim upravama, a onda i direktorima škola, sa preporukom da prilikom raspisivanja konkursa vode računa najpre o dužini čekanja na stalno zaposlenje i o radnom doprinosu nastavnika.

Suštinski, kaže ministar, to znači da se ukida zabrana zapošljavanja u prosveti i da se priprema teren za drastično, ali kontrolisano proširenje liste zaposlenih na neodređeno. Prema njegovim rečima biće to masovni ulaz, po nekoliko hiljada ljudi u narednih nekoliko meseci.

Broj stalno zaposlenih u prosveti, rekao je Šarčević, neće se uvećati samo zbog ukidanja zabrane zapošljavanja, već i zbog uvođenja jednosmenskog rada u još 200 škola.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

prosveta
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Jana

    Ako neko čeka 7 godina na zaposlenje. Nema veze ni kod jenog direktora pa se nije mogao zaposliti ni na određeno. zakvih nastavnika nije mnogo. Trdbalo bi da oni imaju prvenzvo da se zaposle. Šza ćemo sa njima ministre

  • Anonimni

    Idu izbori-treba „kapilarnih“ glasova. Sto prethodni navode kkvi konkursi samo zamajavanje i gnjavaza kao privid „objektivnosti“. Potrosili ste sve kredite na osnovu cega bi vam se verovalo. za kraj Vasa omiljena uzrecica i potpitanje PA STA..?

  • bambi

    Sta vam je politika. Kada ima manjka zaposlenih onda izoblikuju recenicu, kako to samo lepo zvuci, ucitelji nastavnici i profesori koji su se istakli svojim zalaganjem imace priliku da ….a kada ima previse onda zabrana zapsljavanja… To je kao kad cuvate ovce. Otvorite vrata kada treba da izadju na ispasu, a zatvorite vrata kada se vratesa ispase. Strasno.

  • JCDenton

    kakav posr..i konkurs ministarski bilmezoidu to je relikt komunjarsko/socijalisticko/samoupravnog rezima kao paravan za vec namestene i odradjene prijeme u radni odnos to svi znaju i to nigde vise u svetu ne postoji sve se vrsi iskljucivo putem OGLASA za posao u smislu ponude – potraznje a ako vec ‘oces da ucinis tim ljudima onda ih jednostavno putem najobicnijeg aneksa ugovora ili resenjem ili odlukom nebitno primi u radni odnos na neodredjeno i kraj price ende kakvo j…no ‘kontrolisano prosirenje’