Veliko priznanje: Godišnja konvencija diplomaca Harvarda u Beogradu

Više od 110 najeminentnijih američkih i evropskih pravnika, kojima je zajedničko to što su svi diplomci najprestižnijeg pravnog fakulteta na svetu, Pravnog fakulteta Univerziteta Hardvard, okupiće se sutra u Beogradu.

Skup se završava 28. maja, a reč je, zapravo, o godišnjoj konvenciji diplomaca sa Harvarda koja, u nekoliko decenija, nikada ranije nije održana ni u jednoj od država bivše Jugoslavije, kao ni bivšeg Sojetskog saveza.

Srpska prestonica izabrana je u oštroj konkurenciji gradova koji su želeli da baš 2017. budu domaćini godišnjeg evropskog sastanka „harvardovaca“, jer se upravo navršava dva veka od osnivanja Harvard Law Sćool (HLS).

Jedan od organizatora skupa iz Evropske asocijacije diplomaca tog fakulteta, Bogdan Gecić, rekao je za Tanjug da će to biti među najvećim pravnim događajima kojima je Beograd bio domaćin u poslednjih 30 godina, a sigurno i u narednih 10.

„Diplomci pravnog fakulteta Univerziteta Harvard sada su lideri u svojim profesijama, bez obzira na to da li se bave politikom, biznisom, advokaturom ili su u pravosuđu“, naveo je Gecić.

On ističe da je glavni značaj ovog skupa da se Srbija predstavi u svetlu stabilne države, sa dobrom investicionom klimom, jer su njegovi učesnici upravo oni koji donose ključne odluke – „investirati ili ne“.

Skup se održava od 25. do 28. maja, a centralni događaj planiran je za subotu 27. maja, u Domu Narodne skupštine Srbije, gde će biti održana i plenarna skupština Evrospke asocijacije diplomaca Harvardovog Pravnog fakulteta.

Planirano je da se diplomcima Harvarda obrati premijer Srbije Aleksandar Vučić, na gala večeri u Belom dvoru, na kojoj će domaćini biti princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević.

Gecić je naveo da je preko 110 gostiju visokog nivoa do sada potvrdilo dolazak u Beograd.

Inače, Hardvardov pravni fakultet je najbolje kotirani fakultet u poslednjih 30 godina u svetu, a ove godine obeležava 200 godina od osnivanja.

Njegovi diplomci su među brojnim predsednicima SAD, kao što su Džon Kenedi, Barak Obama i njegova supruga Mišel, šest sadašnjih sudija Vrhovnog suda SAD, ministri pravde, federalni tužioci i drugi.

Ovaj fakultet takođe su završili aktuelne vrhovne sudije Indije, Australije, Hong Konga, bivši predsednik ustavnog suda Filipina, kao i trenutni predsednik Tajvana, a na toj listi su i prethodni predsednik Svetske banke Robert Zoellick, prethodni komesar UN za ljudska prava Navanethem Pillay, bivša predsednica Irske Mary Robinson i mnogi drugi.

Diplomci Harvardovog pravnog fakulteta sada su i lideri u biznisu, uključujući čelne ljude Goldman Saćs-a, American Expreš-a, Delta Air Lines-a, Warrent Buffet-ovog konglomerata, Berkshire Hathaway-a i drugih korporacija.

U Evropi, njegovi diplomci uključuju bivše ministre inostranih poslova Holandije, Španije, potpredsednike Vlada Slovačke, predsednika Irske, trenutne sudije Međunarodnog suda pravde u Hagu, sudije Evropskog suda pravde u Luksemburgu, sudije i osoblje suda u Strazburu, sudije Međunarodnog krivičnog suda, kao i sudije Federalnog ustavnog suda Nemačke, viših sudova Engleske i mnoge druge.

Među evropskim diplomcima su i mnogi dekani pravnih fakulteta, vodeći advokati i partneri u međunarodnim advokatskim kućama, kao i vodeći naučni kadar u Evropi.

Poslednjih 52 godine godišnji sastanci u Evropi održani su u Parizu, Rimu, Ženevi, Amsterdamu, Oksfordu, Hamburgu, Briselu, Madridu, Pragu, Kopenhagenu, Istanbulu i Atini…

Što se tiče same Evropske asocijacije – HLSAE – Harvard Law Sćool Ašociation of Europe (evropsko udruženje pravnik sa Harvarda), reč je o krovnoj organizacija svih diplomaca koji imaju prebivalište u Evropi, a koja je druga najveća na svetu, odmah posle američke.

Osnovana je 1965. godine, a pedesetogodišnjica je proslavljena u Parizu u sedištu Maršalovog fonda. Harvardovi diplomci su učestvovali u sastavljanju Maršalovog plana o obnovi Evrope posle Drugog svetskog rata, kao i Rimskog ugovora, kojim su postavljeni temelji današnje EU.

Harvard klub Srbije je formiran 2004. godine i jedan je od 150 Harvard klubova širom sveta. Srpski klub ima oko 50 registrovanih aktivnih članova, od kojih su više od polovine stalni stanovnici Srbije, dok je još oko 200 naših Harvard diplomaca u inostranstvu. Bogdan Gecić dodaje da su članovi kluba diplomci, kako osnovnih studija, tako i postdiplomskih programa, u oblasti prava, biznisa, političkih nauka i javnog upravljanja, medicine, arhitekture…

Osnivačem Univerziteta se smatra Džon Harvard (1607-1638), engleski sveštenik koji se nastanio u Masačusetsu. Nije ostalo zapisa o tome kako je izgledao, pa je kip koji krasi centralno dvorište Harvarda urađen po zamišljenom liku. Kako smo videli prilikom boravka na ovom univerzitetu, običaj je da studenti za sreću dodirnu levu cipelu Harvarda, koja nakon svih ovih godina deluje kao da je od zlata i odudara od boje ostatka figure.

Harvard univerzitet je dao više od 70 nobelovaca i 10 predsednika SAD. Diplomu ovog vodećeg univerziteta u svetu imaju i mnoge krunisane glave, predsednici i premijeri od Meksika i Kolumbije do Mađarske, Grčke i Kanade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Harvardkonvencijapravnici
Komentari (0)
Dodaj komentar