U trendu

Veliko priznanje: GodiĆĄnja konvencija diplomaca Harvarda u Beogradu

ViĆĄe od 110 najeminentnijih američkih i evropskih pravnika, kojima je zajedničko to ĆĄto su svi diplomci najprestiĆŸnijeg pravnog fakulteta na svetu, Pravnog fakulteta Univerziteta Hardvard, okupiće se sutra u Beogradu.

Skup se zavrĆĄava 28. maja, a reč je, zapravo, o godiĆĄnjoj konvenciji diplomaca sa Harvarda koja, u nekoliko decenija, nikada ranije nije odrĆŸana ni u jednoj od drĆŸava bivĆĄe Jugoslavije, kao ni bivĆĄeg Sojetskog saveza.

Srpska prestonica izabrana je u oĆĄtroj konkurenciji gradova koji su ĆŸeleli da baĆĄ 2017. budu domaćini godiĆĄnjeg evropskog sastanka „harvardovaca“, jer se upravo navrĆĄava dva veka od osnivanja Harvard Law Sćool (HLS).

Jedan od organizatora skupa iz Evropske asocijacije diplomaca tog fakulteta, Bogdan Gecić, rekao je za Tanjug da će to biti među najvećim pravnim događajima kojima je Beograd bio domaćin u poslednjih 30 godina, a sigurno i u narednih 10.

„Diplomci pravnog fakulteta Univerziteta Harvard sada su lideri u svojim profesijama, bez obzira na to da li se bave politikom, biznisom, advokaturom ili su u pravosuđu“, naveo je Gecić.

On ističe da je glavni značaj ovog skupa da se Srbija predstavi u svetlu stabilne drĆŸave, sa dobrom investicionom klimom, jer su njegovi učesnici upravo oni koji donose ključne odluke – „investirati ili ne“.

Skup se odrĆŸava od 25. do 28. maja, a centralni događaj planiran je za subotu 27. maja, u Domu Narodne skupĆĄtine Srbije, gde će biti odrĆŸana i plenarna skupĆĄtina Evrospke asocijacije diplomaca Harvardovog Pravnog fakulteta.

Planirano je da se diplomcima Harvarda obrati premijer Srbije Aleksandar Vučić, na gala večeri u Belom dvoru, na kojoj će domaćini biti princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević.

Gecić je naveo da je preko 110 gostiju visokog nivoa do sada potvrdilo dolazak u Beograd.

Inače, Hardvardov pravni fakultet je najbolje kotirani fakultet u poslednjih 30 godina u svetu, a ove godine obeleĆŸava 200 godina od osnivanja.

Njegovi diplomci su među brojnim predsednicima SAD, kao ĆĄto su DĆŸon Kenedi, Barak Obama i njegova supruga MiĆĄel, ĆĄest sadaĆĄnjih sudija Vrhovnog suda SAD, ministri pravde, federalni tuĆŸioci i drugi.

Ovaj fakultet takođe su zavrơili aktuelne vrhovne sudije Indije, Australije, Hong Konga, bivơi predsednik ustavnog suda Filipina, kao i trenutni predsednik Tajvana, a na toj listi su i prethodni predsednik Svetske banke Robert Zoellick, prethodni komesar UN za ljudska prava Navanethem Pillay, bivơa predsednica Irske Mary Robinson i mnogi drugi.

Diplomci Harvardovog pravnog fakulteta sada su i lideri u biznisu, uključujući čelne ljude Goldman Saćs-a, American Expreơ-a, Delta Air Lines-a, Warrent Buffet-ovog konglomerata, Berkshire Hathaway-a i drugih korporacija.

U Evropi, njegovi diplomci uključuju bivơe ministre inostranih poslova Holandije, Ơpanije, potpredsednike Vlada Slovačke, predsednika Irske, trenutne sudije Međunarodnog suda pravde u Hagu, sudije Evropskog suda pravde u Luksemburgu, sudije i osoblje suda u Strazburu, sudije Međunarodnog krivičnog suda, kao i sudije Federalnog ustavnog suda Nemačke, viơih sudova Engleske i mnoge druge.

Među evropskim diplomcima su i mnogi dekani pravnih fakulteta, vodeći advokati i partneri u međunarodnim advokatskim kućama, kao i vodeći naučni kadar u Evropi.

Poslednjih 52 godine godiĆĄnji sastanci u Evropi odrĆŸani su u Parizu, Rimu, Ćœenevi, Amsterdamu, Oksfordu, Hamburgu, Briselu, Madridu, Pragu, Kopenhagenu, Istanbulu i Atini…

Ć to se tiče same Evropske asocijacije – HLSAE – Harvard Law Sćool AĆĄociation of Europe (evropsko udruĆŸenje pravnik sa Harvarda), reč je o krovnoj organizacija svih diplomaca koji imaju prebivaliĆĄte u Evropi, a koja je druga najveća na svetu, odmah posle američke.

Osnovana je 1965. godine, a pedesetogodiơnjica je proslavljena u Parizu u sediơtu Marơalovog fonda. Harvardovi diplomci su učestvovali u sastavljanju Marơalovog plana o obnovi Evrope posle Drugog svetskog rata, kao i Rimskog ugovora, kojim su postavljeni temelji danaơnje EU.

Harvard klub Srbije je formiran 2004. godine i jedan je od 150 Harvard klubova ơirom sveta. Srpski klub ima oko 50 registrovanih aktivnih članova, od kojih su viơe od polovine stalni stanovnici Srbije, dok je joơ oko 200 naơih Harvard diplomaca u inostranstvu. Bogdan Gecić dodaje da su članovi kluba diplomci, kako osnovnih studija, tako i postdiplomskih programa, u oblasti prava, biznisa, političkih nauka i javnog upravljanja, medicine, arhitekture


Osnivačem Univerziteta se smatra DĆŸon Harvard (1607-1638), engleski sveĆĄtenik koji se nastanio u Masačusetsu. Nije ostalo zapisa o tome kako je izgledao, pa je kip koji krasi centralno dvoriĆĄte Harvarda urađen po zamiĆĄljenom liku. Kako smo videli prilikom boravka na ovom univerzitetu, običaj je da studenti za sreću dodirnu levu cipelu Harvarda, koja nakon svih ovih godina deluje kao da je od zlata i odudara od boje ostatka figure.

Harvard univerzitet je dao viơe od 70 nobelovaca i 10 predsednika SAD. Diplomu ovog vodećeg univerziteta u svetu imaju i mnoge krunisane glave, predsednici i premijeri od Meksika i Kolumbije do Mađarske, Grčke i Kanade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar