„Vuk se prevrće u grobu“: Sramna greška u nazivu ulice razbesnela Srbiju

Srpskim internetom kruži fotografija natpisa jedne ulice koja je mnoge razbesnela.

Tabla sa nazivom ulice zakačena je na banderi, a odmah upada u oči da je pogrešno napisana. I to bi bilo samo jedan u moru sličnih primera, da ova ulica ne nosi ime reformatora srpskog jezika i pravopisa Vuka Karadžića.

Neverovatno je da niko od nadležnih nije primetio da na tabli piše ulica Vuka Karađića/ ulica Vuka Karađića – sa oba naša pisma i jednim promašenim slovom.

Ova fotografija deli se ovih dana na društvenim mrežama uz opasku da se „Vuk prevrće u grobu“.

Ipak, ovo nije usamljen slučaj, jer je prestonica prepuna gramatički netačnih naziva ulica za koje, izgleda, niko ne mari.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

greškanatpisnazivulica
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • Miodrag Vučeljić

    Zar je moguće da bilo šta razbesni Srbiju a da to nisu Đilas, Jeremić ili njihovi rođaci?!!?!!

  • Anonimni

    Anonimni, ne brani sadasnju bagru jer su oni autori ovih tabli. Ima toga jos mnogo.

  • slokosedash

    Bmabi svaka ti je kao u Tita

  • Pismo

    Ove ulice više i ne postoje.

  • Anonimni

    Vecina ovih tabli je postavljena za vreme Djilasa i njegovih visoko obrazovanih kreatura sa dzinovskim mozgovima i vrhunskim obrazovanjem u offshore zemljama

  • bambi

    Prvo, nemojte mnogo da se opterecujete pravopisom. Naime svaki pravopis nije sam po sebi istinska prirodna tvorevina, vec je to opet neki dogovor neka konvecnija, tj. nesto sto je covek izmislio. Osim toga, cesto se za knizevni jezik i pravopis uzima konstrukcija koja zapravo uopste ne postoji u narodu, tj. nije projekcija jednog naroda i njegovog govora vec pre zelja da se urbana gospoda ograde od seljaka iz provincija i da budu nad njima, da im se podsmevaju i slicno. Primera radi i ako se u staroj Srbiji, u nasem narodu, uvek govorilo oni radu, gospoda je izmislila da bude oni rade, da kada obican covek, zemljoradnik, rudar, bude izvrgnut podsmevanju. Settite se samo pesme Kad bi ove ruze male, za bol srca moga znale, al ne znadu, al ne znadu, sta je uzrok mome jadu. Sa druge strane, zasto smo mi kao narod osudjeni da kaskamo za svetom jedno 70 godina? Vidite, bas ove table sa nazivima ulica, po meni predstavljaju totalni promasaj, nesto sto ne sluzi nicemo osim za lecenje nacionalistickih kompleksa. Pisemo ulice na latinici i na cirilici? To je kao kada bi nemci pisali ulice na latinskoj varijanti nemackog i na gotici, koje je njihovo izvorno pismo. Smatram da jedno za svagda treba da se sa time zavrsi. Ono je od koristi svima, nasem narodu i strancima koji treba da kroce nasom zemljom a ne da beze iz nje, je da na tablama stoji naziv ulica na srpskom jeziku i na engleskom. To ima smilsa, to je korist za sve. Sto tice srpskog pravopisa, trebamo da se ugledamo na evropu u koj zivimo i ka kojoj tezimo, tj. trebamo da korstimo latinicu u trgovini, u saobracaju, u radnjama, ali trebamo i da negujemo i cuvamo cirilicu kroz knjizevna dela, pesme, obrazovanje i slicno, bas kao sto to rade najnaprednije nacije u svetu. Pogledajte malo npr. google map, pogledajte sve zemlje evrope i sveta i videcete da je ovo jedini ispravan zakljucak. Mi moramo vise da prestanemo da se zamlacujemo sa nacionalizmo, identitetom, ko su cetnici ko su partizani, da se zaludjujemo sa kvazipoliticarima, partijasima, strankama, izborima i ostalim kretenskim aktivnosti i da krenemo napred, krupnim koracima, nauka, medicina, ekonomija, saobracaj, umetnost, a ne da ostanemo kreteni.