Završena nova runda dijaloga, nije bilo izjava

Sastanak delegacija Beograda i Prištine, u okviru dijaloga dve strane na najvišem nivou, završen je večeras nešto posle 23 sata.

Nakon sastanka, dve delegacije napustile su zgradu i nisu davale izjave, javlja izveštač Tanjuga.

U razgovorima u Briselu učestvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, kao i kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Isa Mustafa, uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini.

Dve delegacije su se najpre odvojeno sastale sa Mogerinijevom. Ona je oko 20 sati razgovarala sa delegacijom Prištine, a pola sata kasnije i sa delegacijom Beograda, da bi zatim počeo njihov zajednički sastanak.

Pošto nije bilo izjava novinarima, nije poznato o čemu su razgovaralo na sastanku, da li su na dnevnom redu bile teme koje je očekivala srpska delegacija, niti šta je bio ishod sastanka.

Mogerini je, nakon sastanka, izjavila da je ohrabrena konstruktivnim zalaganjem koje su pokazali Beograd i Priština u novoj rundi dijaloga i dodala da je taj proces važan za region i EU.

Ona je, u saopštenju, navela da će zalaganje i politička volja dati značajan doprinos smanjenju napetosti i da će rad biti nastavljen u tom duhu.

Uoči sastanka, predsednik Nikolić izjavio je da će „na stolu“ biti Zajednica srpskih opština, most u Severnoj Mitrovici i pravosudni sistem, i poručio da neće biti nikakvih razgovora o nezavisnosti Kosova.

On je rekao da srpska delegacija u Brisel uvek dolazi s voljom da se na teritoriji Kosova i Metohije obezbedi ekonomski bolji život, mirno, bezbednije i sugurnije okruženje.

Kako je podvukao, Srbija neće bežati od toga da sprovede ono što je dogovorila i da vidi da li ima još tema oko kojih može da se postigne dogovor.

Prethodni susret delegacija Beograda i Prištine održan je 24. januara.

Premijer Vučić izjavio je tada da je sa delegacijom iz Prištine, a uz podršku EU, dogovoreno da se nastavi serija dijaloga na visokom nivou, kao i da se „spusti lopta“ u izjavama zvaničnika.

„Uspeli smo, uz podršku EU, da dogovorimo nastavak dijaloga, seriju dijaloga na visokom nivou u narednom periodu. Dogovor je takav i da svi spustimo loptu i da pokušamo da se odgovorno ponašamo i da, ili o tome ne govorimo ili da govorimo na ozbiljniji način, ne govoreći ništa loše o drugoj strani“, rekao je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijalog u BriseluizjaveKosovosrbija
Komentari (0)
Dodaj komentar