U trendu

Završena nova runda dijaloga, nije bilo izjava

Sastanak delegacija Beograda i Prištine, u okviru dijaloga dve strane na najvišem nivou, završen je večeras nešto posle 23 sata.

Nakon sastanka, dve delegacije napustile su zgradu i nisu davale izjave, javlja izveštač Tanjuga.

U razgovorima u Briselu učestvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, kao i kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Isa Mustafa, uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini.

Dve delegacije su se najpre odvojeno sastale sa Mogerinijevom. Ona je oko 20 sati razgovarala sa delegacijom Prištine, a pola sata kasnije i sa delegacijom Beograda, da bi zatim počeo njihov zajednički sastanak.

Pošto nije bilo izjava novinarima, nije poznato o čemu su razgovaralo na sastanku, da li su na dnevnom redu bile teme koje je očekivala srpska delegacija, niti šta je bio ishod sastanka.

Mogerini je, nakon sastanka, izjavila da je ohrabrena konstruktivnim zalaganjem koje su pokazali Beograd i Priština u novoj rundi dijaloga i dodala da je taj proces vaşan za region i EU.

Ona je, u saopštenju, navela da će zalaganje i politička volja dati značajan doprinos smanjenju napetosti i da će rad biti nastavljen u tom duhu.

Uoči sastanka, predsednik Nikolić izjavio je da će „na stolu“ biti Zajednica srpskih opÅ¡tina, most u Severnoj Mitrovici i pravosudni sistem, i poručio da neće biti nikakvih razgovora o nezavisnosti Kosova.

On je rekao da srpska delegacija u Brisel uvek dolazi s voljom da se na teritoriji Kosova i Metohije obezbedi ekonomski bolji ÅŸivot, mirno, bezbednije i sugurnije okruÅŸenje.

Kako je podvukao, Srbija neće beÅŸati od toga da sprovede ono Å¡to je dogovorila i da vidi da li ima joÅ¡ tema oko kojih moÅŸe da se postigne dogovor.

Prethodni susret delegacija Beograda i Prištine odrşan je 24. januara.

Premijer Vučić izjavio je tada da je sa delegacijom iz PriÅ¡tine, a uz podrÅ¡ku EU, dogovoreno da se nastavi serija dijaloga na visokom nivou, kao i da se „spusti lopta“ u izjavama zvaničnika.

„Uspeli smo, uz podrÅ¡ku EU, da dogovorimo nastavak dijaloga, seriju dijaloga na visokom nivou u narednom periodu. Dogovor je takav i da svi spustimo loptu i da pokuÅ¡amo da se odgovorno ponaÅ¡amo i da, ili o tome ne govorimo ili da govorimo na ozbiljniji način, ne govoreći niÅ¡ta loÅ¡e o drugoj strani“, rekao je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.