Američki magazin: Podmornica Borej može pretvoriti Ameriku u „pustinju“

Rakete sa ruskim atomskim podmornicama projekta „Borej“ mogu pretvoriti Ameriku u „pustinju“, čak i da druge nuklearne snage Rusije budu uništene u prvom naletu, piše američki magazin „Nešnal interest“.

„Svaka od 16 raketa R-30 „Bulava“ na podmornici, kao po pravilu, nosi šest bojevih glava od 150 kilotone koje se dele i uništavaju posebne mete. To znači da „jedan Borej“ može da baci na gradove i vojne baze, koje se nalaze na rastojanju većem od 5,8 hiljada milja, 72 nuklearne bojeve glave koje su po razornoj snazi 10 puta veće od bombe koja je bačena na Hirošimu“, piše komentator lista.

Po njegovim rečima, u godinama Hladnog rata sovjetske podmornice su bile „glasnije“ od zapadnih podmornica, a znači i „ranjivije“. Ti problemi, kako se navodi u članku, su otkriveni 1980-ih godina, kada su SSSR uvezle iz Japana i Norveške tehnologiju za pravljenje podmornice projekta „Ščuka-B“ koja se po akustici mogla meriti sa američkom „Los Angeles“.

Modernizacija je omogućila podmornicama projekta „Borej“ da budu „više tihe i neprimetne pri većim brzinama, od podmornica klase Ohio, navodi autor članka.

U ovom trenutku, prema državnom programu naoružanja, za Ratnu mornaricu Rusije je planirano da bude izgrađeno osam podmornica klase „Borej“. Od njih su tri već primljene u flotu: Jurij Dolgoruki, Aleksandar Nevski i Vladimir Monomah. Četvrta podmornica „Knez Vladimir“ se trenutno testira.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nuklearna bombapodmornica
Komentari (14)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Izbor mesta življenja, za punoletne osobe, je stvar LIČNOG ODABIRA, sa svim prednostima i manama.

  • Anonimni

    Ko će koga da „pretvori u prašinu“ Očigledno da nedostaje neka pošast koja će (ne)ljudski rod da satre pa da u paklu gledaju kako da satru jedni druge. Ovo izaziva gađenje na podlu vrstu koja sebe naziva čovečanstvom, a tako malo čovečanskog imaju u sebi. Mnogo je više onog satanskog.

  • Anonrazuman

    Ja znam da Srba nema u srbiji. Za te vaše trident 3D na ISA slot iz doba 386ce nem pojma. Kao i za Ruse i Mohikance. A Srba provereno nema, sve neke Tee (Tea), Leoni (Leo), bože sačuvaj… A i ovi stariji.. Tu su kad treba da pametuju, niti su tu da ti pruže ruku, niti smeju da je dignu – puka sramota! To Srbin nije!

    • Anonimni

      Ovi „stariji“ ti obezbedise da upravo postojis.A ovi TZV“mladji“ prodase ,upropastise ,devastirase SVE STO NASLEDISE !I sta sad ko da vam da „Dzeparac“ i plati struju???

  • Anonimni

    Ispravka svaka nosi 20 raketa Trajdent

  • Anonimni

    14 podmornica tipa Ohajo, trenutno svaka nosi po 12 raketa Trajdent

  • Anonimni

    Ukupno ima 300 Trajdent raketa sa 1000 bojevih glava ukupno svaka jačine 100 kilotona!

  • aleksa

    Rusija danas ima ekonomiju, po volumenu, uporedivu sa Spanijom i mnogo problema koji su generisani tokom proslog veka pre svega nametanjem komunizma od strane Anglo alijanse posle Prvog rata, koji je unistio skoro 100 miliona Rusa. Sistematsko unistavanje Rusa je toliko drasticano i brutalano da je vreme ako se zeli spreciti nuklearni rat doneti novi Marsalov plan za oporavak Rusije.

  • Anonimni

    Ja jedva cekam da se to dogodi i da nas sve lepi Djavo odnese u p… l… m….. kad nismo sposobni da zivimo u miru i harmoniji na planeti zemlji…

  • Realan

    Kako se radujete a preko 1.000.000 Srba zivi u USA samo bez Kanade, koliko njih ce stradati ? I usput koliko Srba ima u Rusiji?

    • Anonimni

      Izbor mesta življenja, za punoletne osobe, je stvar LIČNOG ODABIRA, sa svim prednostima i manama.

  • Zeljko

    Poredjenja radi USA ima 18 podmornica klase Ohajo od kojih svaka nosi po 24 trident balisticke rakete koja svaka nosi do 8 nuk glava sto znaci da USA ima mogucnost lansiranja oko 3500 nuk glava samo sa podmornica pa vi vidite sta bi bilo sa onima koji bi njih pokusali da pretvore u prasinu…

    • Dragan

      Trident su zastareli krsevi isto kao i Tomahavk! S300 s400 s500 ce ih smlatiti sa neba jos iznad Evrope! Ameri 50 godina zive od marketinga a realno nemaju nista efikasno. Seti se nevidljivog F117 i Neve 125s iz 60-tih! Ostavi se Holivuda i Ramba!

      • Anonimni

        Da dodam Evropo seti se CERNOBILA i ne zelite nikako amerske atomske bacene na Rusiju (koja ima SIBIR) je deblji kraj izvlaci i Evropa -AMIN!