U trendu

Američki magazin: Podmornica Borej može pretvoriti Ameriku u „pustinju“

Rakete sa ruskim atomskim podmornicama projekta „Borej“ mogu pretvoriti Ameriku u „pustinju“, čak i da druge nuklearne snage Rusije budu uništene u prvom naletu, piše američki magazin „Nešnal interest“.

„Svaka od 16 raketa R-30 „Bulava“ na podmornici, kao po pravilu, nosi šest bojevih glava od 150 kilotone koje se dele i uništavaju posebne mete. To znači da „jedan Borej“ može da baci na gradove i vojne baze, koje se nalaze na rastojanju većem od 5,8 hiljada milja, 72 nuklearne bojeve glave koje su po razornoj snazi 10 puta veće od bombe koja je bačena na Hirošimu“, piše komentator lista.

Po njegovim rečima, u godinama Hladnog rata sovjetske podmornice su bile „glasnije“ od zapadnih podmornica, a znači i „ranjivije“. Ti problemi, kako se navodi u članku, su otkriveni 1980-ih godina, kada su SSSR uvezle iz Japana i Norveške tehnologiju za pravljenje podmornice projekta „Ščuka-B“ koja se po akustici mogla meriti sa američkom „Los Angeles“.

Modernizacija je omogućila podmornicama projekta „Borej“ da budu „više tihe i neprimetne pri većim brzinama, od podmornica klase Ohio, navodi autor članka.

U ovom trenutku, prema državnom programu naoružanja, za Ratnu mornaricu Rusije je planirano da bude izgrađeno osam podmornica klase „Borej“. Od njih su tri već primljene u flotu: Jurij Dolgoruki, Aleksandar Nevski i Vladimir Monomah. Četvrta podmornica „Knez Vladimir“ se trenutno testira.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (14)