AUT: Šatori za migrante izazvali bes, preti blokada autoputa

BEČ – Postavljanje prvih šatora za zbrinjavanje izbeglica, zbog popunjenosti kapaciteta, izazvalo je bes u mnogim opštinama, a pre svega u Gornjoj Austriji, u Talhamu, gde opštinske vlasti najavljuju blokadu autoputa za državni praznik Austrije 26.oktobar

Do sada je, na osnovu odluke ministra unutrašnjih poslova Gerharda Karnera, postavljeno 25 šatora koji primaju po osam osoba.

Po pet šatora se nalazi u Filahu i Klagenfurtu, u pokrajini Koruška, a ostalih 15 u Talhamu na prostoru tamošnjeg prihvatnog centra za izbeglice.

Gradonačelnik opštine Sankt Georgen im Atergau, na čijoj teritoriji se nalazi prihvatni centar u Talhamu, Ferdinand Ajgner najavio je na državni praznik Austrije protestni marš građana ka autoputu, ukoliko šatori ne budu uklonjeni do tada.

On je kazao da je planirana završna manifestacija na izlazu sa autoputa i ostavio otvorenim da li će građani blokirati važan autoput.

Ministar Karner je kazao da šatorima želi de spreči da „mladi muškarci, koji nemaju šansu na azil, sede ispred škola, obdaništa, na trgovima, železničkim stanicama“.

„Mnogo je bolje da budu smešteni pod šatorima na prostorima pod upravom pokrajinske direkcije policije“, objasnio je on.

Istakao je da je lakše postaviti šatore nego kontejnere, jer je za kontejnere potrebno odobrenje opštinskih vlasti, koje, uveren je, ne bi dobili.

Zbog neispunjavanja obaveza mnogih pokrajina da prihvate izbeglice, ministar Karner je odlučio da postavi šatore na prostorima koje su pod upravom saveznih vlasti, kao što su prihvatni centri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar