U trendu

AUT: Ε atori za migrante izazvali bes, preti blokada autoputa

BEČ – Postavljanje prvih Ε‘atora za zbrinjavanje izbeglica, zbog popunjenosti kapaciteta, izazvalo je bes u mnogim opΕ‘tinama, a pre svega u Gornjoj Austriji, u Talhamu, gde opΕ‘tinske vlasti najavljuju blokadu autoputa za drΕΎavni praznik Austrije 26.oktobar

Do sada je, na osnovu odluke ministra unutraΕ‘njih poslova Gerharda Karnera, postavljeno 25 Ε‘atora koji primaju po osam osoba.

Po pet Ε‘atora se nalazi u Filahu i Klagenfurtu, u pokrajini KoruΕ‘ka, a ostalih 15 u Talhamu na prostoru tamoΕ‘njeg prihvatnog centra za izbeglice.

Gradonačelnik opΕ‘tine Sankt Georgen im Atergau, na čijoj teritoriji se nalazi prihvatni centar u Talhamu, Ferdinand Ajgner najavio je na drΕΎavni praznik Austrije protestni marΕ‘ graΔ‘ana ka autoputu, ukoliko Ε‘atori ne budu uklonjeni do tada.

On je kazao da je planirana zavrΕ‘na manifestacija na izlazu sa autoputa i ostavio otvorenim da li Δ‡e graΔ‘ani blokirati vaΕΎan autoput.

Ministar Karner je kazao da Ε‘atorima ΕΎeli de spreči da „mladi muΕ‘karci, koji nemaju Ε‘ansu na azil, sede ispred Ε‘kola, obdaniΕ‘ta, na trgovima, ΕΎelezničkim stanicama“.

„Mnogo je bolje da budu smeΕ‘teni pod Ε‘atorima na prostorima pod upravom pokrajinske direkcije policije“, objasnio je on.

Istakao je da je lakΕ‘e postaviti Ε‘atore nego kontejnere, jer je za kontejnere potrebno odobrenje opΕ‘tinskih vlasti, koje, uveren je, ne bi dobili.

Zbog neispunjavanja obaveza mnogih pokrajina da prihvate izbeglice, ministar Karner je odlučio da postavi őatore na prostorima koje su pod upravom saveznih vlasti, kao őto su prihvatni centri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.