Belgija: Uhapšeno devet osoba zbog fudbalskog skandala

BRISEL – Broj uhapšenih u okviru opsežne istrage belgijskih vlasti o velikoj finansijskoj prevari i nameštanju fudbalskih utakmica porastao je na devet, javlja AP.

Kako navodi, tri dana nakon operacije koja je bila fokusirana na devet belgijskih klubova, i nakon racija u sedam zemalja, podnete su optužnice koje uključuju pripadnost kriminalnoj organizaciji, nameštanje utakmica, pranje novca i korupciju.

U ovoj međunarodnoj akciji, tokom koje su izvedene 44 racije, učestvovala je i Srbija, kako je ranije izjavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Među uhapšenima je troje agenata i jedan sudija iz prve lige, navodi AP.

Ranije je preneto da je belgijska policija privela i srpskog fudbalskog menadžera Dejana Veljkovića, zajedno sa trenerom Klub Briža Ivanom Lekom, zbog sumnji u nameštanje utakmica, pranje novca i korupciju.

Leko, koji je oslobođen svih optužbi, govorio je juče sa istražiteljima zajedno sa fudbalskim menadžerima Mogijem Bajatom i Dejanom Veljkovićem.

Belgijski tužioci navode da su optužnice za nameštanje utakmica usredsređene na borbu za opstanak u prvoj ligi prošle sezone i da ne uključujuju velike klubove.

Prethodno je objavljeno da je uhapšeno pet osoba, od kojih su četiri optužene za korupciju, a peta za pranje novca.

Tužioci su saopštili da u nameštanju utakmica nisu učestvovali najbolji belgijski klubovi, ali da su dvojica uhapšenih dovedeni u vezu sa nekim od najjačih klubova, kao što su Anderleht, Klub Briž i Standard Lijež.

Istraga je trajala godinu dana i bila je usmerena na radnje fudbalskim menadžera tokom transfera. Istražitelji su posebno obratili pažnju na pranje novca, izbegavanje poreza i korupciju, navodi AP.

Tokom istrage, pronađeni su dokazi nameštanja utakmica.

Na najveći fudbalski skandal u Belgiji u poslednjih nekoliko decenija reagovao je i veteran belgijske fudbalske reprezentacije Vinsent Kompani, koji je izjavio da nije iznenađen, jer je „sektor bio godinama pod velom tajni“.

„Stvar je što ne razumem kako nije došlo do potpune transparentnosti na međunarodnom nivou“, izjavio je Kompani, prenosi AP.

AP navodi da je belgijska liga postala poznata kao glavno tržište za jeftine strane igrače, uglavnom iz Afrike.

Agencija dodaje da malo koji od tih igrača ikada dosegne vrhunski nivo, a da se u poslednjih nekoliko godina sve više priča o trgovini ljudima unutar fudbalskog sektora u Belgiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar