Bi Bi Si o smrti Mirjane Marković: „Bila je Lejdi sa Magbet Balkana“

Vest o smrti bivše supruge Slobodana Miloševića Mirjane Mire Marković preneli su strani mediji. Informaciju da je Markovićeva preminula u Moskvi za britanski „Bi-Bi-Si“ potvrdio je Milutin Mrkonjić, kako se kaže, dugogodišnji blizak prijatelj porodice Milošević.

Kako se navodi, poznata kao „Lejdi Magbet Balkana“, Marković je bila značajna politička ličnost tokom raspada Jugoslavije devedesetih godina. Bila je jedan od najpouzdanijih i najuticajnijih savetnika svog muža pre nego što je uhapšen 2001. godine.

Miloševicć je umro 2006. godine, dok je bio u Tribunalu UN-a za ratne zločine u Hagu. Optužen je za genocid i druge ratne zločine zbog ključne ulogu u ratovima devedesetih godina, podseća „Bi-Bi-Si“.

Mira i Sloba upoznali su se kao tinejdžeri u srednjoj školi 1958. godine i odmah su se zbližili. Bili su u braku četiri decenije i gotovo nerazdvojni do Miloševićevog izručenja. Iako je gospođa Marković svoj politički uticaj dugovala svom najbližem povereniku, imala je i svoju političku stranku, Jugoslovensku jedinstvenu levicu (JUL).

Pre nego što je upoznala Miloševića, Mira Marković je imala traumatično detinjstvo. Njena majka je bila partizanski borac koji su nacisti zarobili 1942. godine. Pod torturom je očigledno odala tajne. Jedan podatak ukazuje na to da je njen otac, odnosno Mirin deda, nakon oslobađanja naredio pogubljenje njegove kćeri zbog izdaje. U 2003. godini, Marković je pobegla iz Srbije, gde je optužena za zloupotrebu položaja i osumnjičena je za šverc cigareta i političko ubistvo.

(Novosti)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Bi Bi SiMira Marković
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • REBEKA

    Na veliku zalost,i sopstvenu nesrecu,srbi su jedan ostrasceni narod,koji nikada nije mislio svojom glavom,nije slusao racio,nego slatke reci,svojih pokvarenih politicara.Tito,njegova bratija sastavljena od nabedjenih „komunista“,unistili su moralno i materijalno srbiju.Dolaskom na vlast,Milosevic je prisao srbima,sa druge strane,sa koje su oni izuzetno slabi.Ta strana to je nacionalizam i mitologija,sa naduvanom „velikom “ istorijom.Tako je osvojio srca vecine srba. U gradjanskom ratu koji je vodio,srbi zaslepljeni idejom velike srbije,izginuse masovno,dok je prevarant Milosevic, avionima JAT-a,prenosio milione dolara iz Narodne Banke na Kipar,na racune svoje i njegove supruge.No i to nije bilo dosta,vec i dan danas ima dosta srba,kojima je Milosevic Ikona,i u koga se kunu !!!

  • Anonimni

    Imali smo velikane Karađorđa, pa Miloša. Sukobljene, ali državotvorne, svaki na svoj način. Imali smo Aleksandra ujedinitelja, velikog vođu i katstrofalnog državnika, pošto nas je ujedinio sa smrtnim neprijateljima, mada ga je vojvoda Mišić preklinjao da to uradi. Imali smo Milana Stojadinovića koji je drastično u kratkom roku industijalizovao prethodnu Jugoslaviju sa uglavnom domaćim kapitalom. Imali smo čak Kidriča (Slovenca) koji je povećao stope rasta cele tadašnje zemlje. Kada smo silom prilika postali samostalni – Srbija nikada nije glasala za svoju nezavisnost – što je naravno urnebesno smešno, jer je uz Crnu Goru jedina državotvorna u poslednjih nekolik vekova – glasali smo za komunistu sa suprugom ultrakomunistom. Ali, čak i Milošević je pred smrt uvideo grešku, ali nas na kraj nije izbrukao kao naciju. Uništili su na DOS i njihov produžetak, udruženi zločinački poduhvat zvani SNS.

  • Anonimni

    sve ima kraj

  • Zoran Zemun

    Ona i njen muz su imali zemlju u rukama, s kraja ’80 tih ljudi se kleli u njih…Ali, sta to vredi kad nisu znali da vladaju, da imaju viziju, da vode Srbiju u buducnost. Dok je tudjman isao po svetu i vukao sve lidere za rukav kukajuci o „ugrozenom“ hrvatskom narodu, ovi su se baskarili na dedinju imitirajuci Tita i Jovanku i, s oprostenjem, sljili onu stvar nad sospstvenim narodom. Glupi srbijanci. Za vreme bombardovanja i u hagu bio sam svim srcem za milosevica, na kraju, bio je predsednik moje zemlje. Ali tad je sve bilo kasno. Talas istorije ih je oboje podavio. I nas sa njima. S malom razlikom, mi nismo bili krivi. A kao narod smo platili naskuplji ceh u istoriji.