Bivši pripadnici francuskih vojnih snaga mete sajber napada

PARIZ – Francuska Nacionalna kancelarija vojnih veterana i žrtava rata (ONACVG) bila je prošlog decembra meta sajber napada, a pojedini stručnjaci navode da iza napada stoji Moskva, koja navodno, kako tvrde, želi da upotrebi pripadnike francuskih snaga za propagiranje politike Kremlja.

Francuska televizija BFM navodi da su hakeri napali servere, softver i baze podataka ONACVG, kao i da je vojnim službama trebalo mesec dana da napad zaustave.

Prema rečima pukovnika Mišela Goje, hakeri su uspeli da dođu jako blizu osetljivog fajla koji sadrži lične podatke „stotina hiljada ljudi u Francuskoj“, a kako su neki od podataka u fajlu brojevi telefona bivših vojnika i boraca, Rusi su mogli doći u kontakt sa pripadnicima francuske vojske.

BFM navodi da su među ljudima za koje se sumnja da imaju bliske veze sa Moskvom i pukovnik Žak Ogar, koji na društvenim mrežama deli tvitove ruske ambasade u Francuskoj, pukovnik Alen Korvez, koji je bio jedan od posmatrača ruskog referenduma o aneksiji Donbasa, kao i potpukovnik žandarmerije Žan-Mišel Kadena.

Član Instituta za otvorenu diplomatiju u Francuskoj Patrik Ševajero ocenio je da bi vojnici do čijeg bi kontakta Moskva došla mogli da posluže kao „glasnogovornici“ Kremlja.

„To daje određenu vojno-tehničku snagu legitimiteta skrivene agende koja može dobrovoljno ili nevoljno služiti interesima Kremlja“, rekao je Ševajero.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar