U trendu

Bivši pripadnici francuskih vojnih snaga mete sajber napada

PARIZ – Francuska Nacionalna kancelarija vojnih veterana i ÅŸrtava rata (ONACVG) bila je proÅ¡log decembra meta sajber napada, a pojedini stručnjaci navode da iza napada stoji Moskva, koja navodno, kako tvrde, ÅŸeli da upotrebi pripadnike francuskih snaga za propagiranje politike Kremlja.

Francuska televizija BFM navodi da su hakeri napali servere, softver i baze podataka ONACVG, kao i da je vojnim sluÅŸbama trebalo mesec dana da napad zaustave.

Prema rečima pukovnika MiÅ¡ela Goje, hakeri su uspeli da dođu jako blizu osetljivog fajla koji sadrÅŸi lične podatke „stotina hiljada ljudi u Francuskoj“, a kako su neki od podataka u fajlu brojevi telefona bivÅ¡ih vojnika i boraca, Rusi su mogli doći u kontakt sa pripadnicima francuske vojske.

BFM navodi da su među ljudima za koje se sumnja da imaju bliske veze sa Moskvom i pukovnik Åœak Ogar, koji na druÅ¡tvenim mreÅŸama deli tvitove ruske ambasade u Francuskoj, pukovnik Alen Korvez, koji je bio jedan od posmatrača ruskog referenduma o aneksiji Donbasa, kao i potpukovnik ÅŸandarmerije Åœan-MiÅ¡el Kadena.

Član Instituta za otvorenu diplomatiju u Francuskoj Patrik Å evajero ocenio je da bi vojnici do čijeg bi kontakta Moskva doÅ¡la mogli da posluÅŸe kao „glasnogovornici“ Kremlja.

„To daje određenu vojno-tehničku snagu legitimiteta skrivene agende koja moÅŸe dobrovoljno ili nevoljno sluÅŸiti interesima Kremlja“, rekao je Å evajero.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.