Borelj: Ambasadori EU 27 finalizuju šesti paketa sankcija

BRISEL, 18. jula ( Tanjug) – Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas da će ambasadori zemalja članica tokom nedelje finalizovati i posednji šeti paket sankcija protiv Rusije, kada će on biti i usvojen.

Borelj je posle razmene informacija sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dimitrom Kulebom, ocenio da je situacija u Ukrajini dramatična i da se pogoršva svaki dan.

”Zgroženi smo nasilnošću ruske agresije protiv civilnog stanovništav u Ukrajini”, kaže Borelj.

Žosep Borelj je nakon sastanka Saveta EU u Briselu, kojima se video putem priključio i ukrajinski šef diplomatije, ponovio da Rusija nastavlja da razara civilnu infrastrukturu, da su civilne žrtve velike iz dana u dan, i optužio Rusiju da i uništvanjem i blokadom ukrajinskog žita izaziva glad u svetu.

”Rusija je odgovorna za uništavnje Ukrajine i ukrjainske nacije. Istovremneo stvara i globalnu krizu hrane i energenata”, poručio je Borelj.

On je naveo da se rad po pitanju sankcija usmerenih protiv Rusije nastavlja, a da su ministri razmotrili novi predlog sankcija koji za cilj ima podizanje efikasnosti u primeni postijeći restriktivnih mera.

”Sankcije su uspešne. Ruska ekonomija je teško pogođena. One neće zaustaviti rat preko noci, ali će posledice sankcija stvoriti mnogo ekonomskih problema za Rusiju”, kaže Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar