U trendu

Borelj: Ambasadori EU 27 finalizuju Ε‘esti paketa sankcija

BRISEL, 18. jula ( Tanjug) – Ε ef diplomatije EU Ε½ozep Borelj izjavio je danas da Δ‡e ambasadori zemalja članica tokom nedelje finalizovati i posednji Ε‘eti paket sankcija protiv Rusije, kada Δ‡e on biti i usvojen.

Borelj je posle razmene informacija sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dimitrom Kulebom, ocenio da je situacija u Ukrajini dramatična i da se pogorőva svaki dan.

”ZgroΕΎeni smo nasilnoΕ‘Δ‡u ruske agresije protiv civilnog stanovniΕ‘tav u Ukrajini”, kaΕΎe Borelj.

Žosep Borelj je nakon sastanka Saveta EU u Briselu, kojima se video putem priključio i ukrajinski őef diplomatije, ponovio da Rusija nastavlja da razara civilnu infrastrukturu, da su civilne žrtve velike iz dana u dan, i optužio Rusiju da i uniőtvanjem i blokadom ukrajinskog žita izaziva glad u svetu.

”Rusija je odgovorna za uniΕ‘tavnje Ukrajine i ukrjainske nacije. Istovremneo stvara i globalnu krizu hrane i energenata”, poručio je Borelj.

On je naveo da se rad po pitanju sankcija usmerenih protiv Rusije nastavlja, a da su ministri razmotrili novi predlog sankcija koji za cilj ima podizanje efikasnosti u primeni postijeći restriktivnih mera.

”Sankcije su uspeΕ‘ne. Ruska ekonomija je teΕ‘ko pogoΔ‘ena. One neΔ‡e zaustaviti rat preko noci, ali Δ‡e posledice sankcija stvoriti mnogo ekonomskih problema za Rusiju”, kaΕΎe Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.