Britanija u Savetu bezbednosti UN usaglašava rezoluciju o Srebrenici

Britanija sa partnerima u Savetu bezbednosti UN radi na usaglašavanju rezolucije povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici sa ciljem da se oda počast žrtvama i ohrabre dalji koraci ka pomirenju i boljoj budućnosti za Bosnu i Hercegovinu, saopštila je danas britanska ambasada u Beogradu.

U saopštenju se navodi da „Ujedinjeno Kraljevstvo predvodi proces izrade nacrta rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom će biti obeležena dvadeseta godišnjica od genocida u Srebrenici“ ali da se „tačan sadržaj rezolucije još uvek dogovara sa partnerima“.

„Nadamo se da će se njom odati počast žrtvama genocida u Srebrenici i svima onima koji su patili na svim stranama u ratu, te da će ohrabriti dalje korake ka pomirenju i boljoj budućnosti za Bosnu i Hercegovinu. Ova godišnjica je, takođe, prilika za celu međunarodnu zajednicu da izvuče pouke iz jednog od najtužnijih trenutaka u istoriji UN i da naglasi našu odlučnost da se angažujemo na sprečavanju genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina“, dodaje se u saopštenju.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

savet bezbednostiSrebrenicaUN
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Pera

    Krivica za događaje u bivšoj Jugoslaviji, a posebno u Bosni i Hercegovini, u velikoj je meri na Zapadu, jer su na nama trenirali razna scenarija „vaspitavanja neposlušnog“, a krivicu po pravilu pripisuju samo Srbima, mada su Srbi jedan od najvećih stradalnika na prostorima bivše Jugoslavije. U Srebrenici se, nažalost, zbilja desio veliki zločin, ali ne može se karakterisati kao genocid, jer to nije bio. Događaji u Srebrenici su, nažalost, i posledica osvete za zločine muslimana prema srpskom stanovnioštvu u selima oko Srebernice, ali to Zapad namerno izostavlja. Jednostarane osude i kvalifikacije, kako to sada rade Englezi, štetne su i sigurno ne vode nikakvom pomirenju naroda, već daljoj podeli, a motiv Engleza je politički i usmeren protiv Srba.

  • Krčko

    To neće sigurno proći. I ne znam šta su hteli sa ovom rezolucijom da postignu ovi „humani“ Englezi. Kome se sad uvlače, pošto su oni prirepak Amerike. Verovatno da bi se dodvorili muslimanskom svijetu. Haški tribunal je donio presudu i ne vidim suštinu pokušaja ove rezolucije, odnosno Engleza. Veto sigurno udaraju Rusi, Kina uzdržana, ali dovoljno da se ne izglasa, u stvari, istine radi, Englezi su i učesnici izbijanja bratoubilačkog rata u Bosni, odnosno SFRJ, isto kao ovo u Ukrajini što su uradili.