Da li su Rusi hakovali američku NSA?

Moskva bi razotkrivanjem američkog špijunskog oružja mogla da upozorava Vašington da više ne talasa oko presretnutih mejlova Demokratske stranke.

Špijunska agencija koja upada u onlajn podatke celog sveta i sama je, izgleda, „obijena”.

Prema pisanju američkih medija, hakeri su na internetu obelodanili vrhovnu tajnu Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) – njene alate za nadzor „meta”, uglavnom stranih vlada. I za ovaj sajber-napad na SAD optužena je Moskva, s tim što je ne sumnjiče vlada ili učesnik predsedničkih izbora, kao dosad, već najpoznatiji azilant u Rusiji – Edvard Snouden.

Digitalni provalnici koji sebe nazivaju „Šedou brokers” postavili su na svetsku mrežu američko oružje za hakovanje, kod koji NSA koristi da bi upadala u servere i računare konkurentskih sila poput ruske, iranske ili kineske. Fajl koji je dospeo u javnost sadržao je sajber-oruđe pomoću kojeg američki bezbednjaci ruše zaštitne zidove na stranim kompjuterima, prate poverljivu komunikaciju i ugrađuju viruse sposobne da izmene ili obrišu podatke sa kompromitovanih računara. Vešti provalnici su na internetu čak pokrenuli i licitaciju, pozivajući vlade i sajber-kriminalce da šalju ponude, jer će onaj ko ponudi najviše dobiti „sajber oružje neprijatelja”.

(Jelena Stevanović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

amerikahakeriNSArusija
Komentari (0)
Dodaj komentar