U trendu

Da li su Rusi hakovali američku NSA?

Moskva bi razotkrivanjem američkog špijunskog oružja mogla da upozorava Vašington da više ne talasa oko presretnutih mejlova Demokratske stranke.

Špijunska agencija koja upada u onlajn podatke celog sveta i sama je, izgleda, „obijena”.

Prema pisanju američkih medija, hakeri su na internetu obelodanili vrhovnu tajnu Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) – njene alate za nadzor „meta”, uglavnom stranih vlada. I za ovaj sajber-napad na SAD optužena je Moskva, s tim što je ne sumnjiče vlada ili učesnik predsedničkih izbora, kao dosad, već najpoznatiji azilant u Rusiji – Edvard Snouden.

Digitalni provalnici koji sebe nazivaju „Šedou brokers” postavili su na svetsku mrežu američko oružje za hakovanje, kod koji NSA koristi da bi upadala u servere i računare konkurentskih sila poput ruske, iranske ili kineske. Fajl koji je dospeo u javnost sadržao je sajber-oruđe pomoću kojeg američki bezbednjaci ruše zaštitne zidove na stranim kompjuterima, prate poverljivu komunikaciju i ugrađuju viruse sposobne da izmene ili obrišu podatke sa kompromitovanih računara. Vešti provalnici su na internetu čak pokrenuli i licitaciju, pozivajući vlade i sajber-kriminalce da šalju ponude, jer će onaj ko ponudi najviše dobiti „sajber oružje neprijatelja”.

(Jelena Stevanović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.