Evropol: Uhapšen zbog seksualne eksploatacije deteta

U međunarodnoj istrazi poljske i rumunske policije sa Evropolom, uhapšen je 40-godišnji muškarac osumnjičen za seksualnu eksploataciju sopstvenog deteta, saopštio Evropol.

On je takođe optužen da je proizvodio i na internet postavljao materijal koji sadrži seksualno zlostavljanje deteta, uključujući i njegovo dete, navodi se u saopštenju.

Stan osumnjičenog je pretražen i zaplenjen je veliki broj uređaja za skladištenje podataka koji sadrže seksualno zlostavljanje deteta.

Kada su svi dokazi protiv njega izneti, osumnjičeni je priznao krivicu za sve optužbe.

Stiven Vilson, šef Evropskog centra za borbu protiv sajber kriminala u sklopu Evropola, pohvalio je napore istražitelja u obe države.

„Evropol je veoma srećan što vidimo da naša podrška u ovoj situaciji ima odlične rezultate. Otkriti da je dete bilo zlostavljano je tragično, ali mi ulažemo naše vreme i resurse da se postaramo da su takve žrtve sigurne i da će njihovi zlostavljači odgovarati pred zakonom. Mi pozdravljamo saradnju između Poljske i Rumunije da se to ostvari u ovom slučaju, uz našu pomoć“, rekao je Vilson.

Evropol je od pocetka podržavao operaciju, koordinišući istragu i sprovodeći provere kroz baze podataka i organizujući sastanke.

Kako se navodi u saopštenju, specijalci iz evropskog centra za kriminal broj 3 (EC3) radili su blisko sa istražiteljima iz Poljske i Rumunije da identifikuju i žrtvu i zlostavljača, kao i njihovu lokaciju.

Istragu u Poljskoj vodio je odsek državne policije za trgovinu ljudima u saradnji sa lokalnim kriminalističkim odeljenjima u Lođu i Radomu.

Istragu u Rumuniji sporovela je direkcija za borbu protiv organizovanog kriminala, kojom je koordinisao tužilaz iz direkcije za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma, uz stručnu podršku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evropol
Komentari (0)
Dodaj komentar