U trendu

Evropol: Uhapšen zbog seksualne eksploatacije deteta

U međunarodnoj istrazi poljske i rumunske policije sa Evropolom, uhapšen je 40-godišnji muškarac osumnjičen za seksualnu eksploataciju sopstvenog deteta, saopštio Evropol.

On je takođe optuÅŸen da je proizvodio i na internet postavljao materijal koji sadrÅŸi seksualno zlostavljanje deteta, uključujući i njegovo dete, navodi se u saopÅ¡tenju.

Stan osumnjičenog je pretraÅŸen i zaplenjen je veliki broj uređaja za skladiÅ¡tenje podataka koji sadrÅŸe seksualno zlostavljanje deteta.

Kada su svi dokazi protiv njega izneti, osumnjičeni je priznao krivicu za sve optuşbe.

Stiven Vilson, Å¡ef Evropskog centra za borbu protiv sajber kriminala u sklopu Evropola, pohvalio je napore istraÅŸitelja u obe drÅŸave.

„Evropol je veoma srećan Å¡to vidimo da naÅ¡a podrÅ¡ka u ovoj situaciji ima odlične rezultate. Otkriti da je dete bilo zlostavljano je tragično, ali mi ulaÅŸemo naÅ¡e vreme i resurse da se postaramo da su takve ÅŸrtve sigurne i da će njihovi zlostavljači odgovarati pred zakonom. Mi pozdravljamo saradnju između Poljske i Rumunije da se to ostvari u ovom slučaju, uz naÅ¡u pomoć“, rekao je Vilson.

Evropol je od pocetka podrÅŸavao operaciju, koordiniÅ¡ući istragu i sprovodeći provere kroz baze podataka i organizujući sastanke.

Kako se navodi u saopštenju, specijalci iz evropskog centra za kriminal broj 3 (EC3) radili su blisko sa istraşiteljima iz Poljske i Rumunije da identifikuju i şrtvu i zlostavljača, kao i njihovu lokaciju.

Istragu u Poljskoj vodio je odsek drÅŸavne policije za trgovinu ljudima u saradnji sa lokalnim kriminalističkim odeljenjima u Lođu i Radomu.

Istragu u Rumuniji sporovela je direkcija za borbu protiv organizovanog kriminala, kojom je koordinisao tuşilaz iz direkcije za istraşivanje organizovanog kriminala i terorizma, uz stručnu podršku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.