Indija optužuje Bi-Bi-Si za utaju poreza

NJU DELHI 17. februara (Tanjug) – Indijsko ministarstvo finansija optužilo je u petak Bi-Bi-Si (BBC) za utaju poreza, odnosno da ova medijska kuća nije u potpunosti prijavila prihod i dobit od poslovnih aktivnosti u toj zemlji.

Indijske poreske vlasti okončale su u četvrtak uveče trodnevnu istragu kancelarije britanske televizije u Nju Delhiju i Mumbaju.

„Odeljenje je prikupilo nekoliko dokaza o poslovanju britanske televizije, koji ukazuju na to da porez nije plaćen na određene doznake koje strani entiteti grupe nisu prijavili kao prihod u Indiji“, saopštio je Centralni odbor za direktne poreze.

U saopštenju se navodi da su uočena „neslaganja i nedoslednosti“ i da su prikupljeni ključni dokazi na osnovu izjava zaposlenih, digitalni dokazi i dokumenti koji će naknadno biti detaljnije ispitani.

U saopštenju se takođe optužuje Bi-Bi-Si da ne plaća pune poreze na zarade zaposlenih koji su došli iz inostranstva i kratko radili u Indiji.

Bi-Bi-Si je u saopštenju naveo da će „na odgovarajući način reagovati na svaku direktnu formalnu komunikaciju dobijenu od Odeljenja za porez na dohodak“.

Novinska agencija Preš Trust of India citirala je neidentifikovane zvaničnike koji su u četvrtak rekli da su istražitelji prikupili finansijske podatke od odabranih službenika Bi-Bi-Sija i napravili kopije elektronskih i podataka na papiru te novinske kuće. Indijske vlasti istražuju i pitanja u vezi sa međunarodnim oporezivanjem i transfernim cenama podružnica Bi-Bi-Sija.

Opozicione političke stranke i druge medijske organizacije ocenile su ovaj pretres kao pokušaj zastrašivanja medija.

Kritičari premijera Narendre Modija takođe su doveli u pitanje činjenicu da je pretres usledio nekoliko nedelja nakon što je BBC emitovao dokumentarac u Velikoj Britaniji koji je kritikovao Modija.

Lider glavne indijske opozicione Kongresne stranke Malikardžun Kardž opisao je pretres kancelarija Bi-Bi-Sija kao napad na slobodu štampe pod Modijevom vladom.

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica, osudila je vladinu akciju kao „pokušaj ugrožavanja nezavisnih medija“.

„Ove racije liče na odmazdu protiv Bi-Bi-Sija zbog toga što je pre tri nedelje objavio dokumentarac koji kritikuje premijera Narendru Modija“, navodi se u saopštenju te organizacije.

Dokumentarac „Indija: Pitanje Modija“ emitovan je u Velikoj Britaniji prošlog meseca, ispitujući premijerovu ulogu u antimuslimanskim nemirima 2002. godine u zapadnoj državi Gudžarat, gde je u to vreme bio glavni ministar. U nasilju je ubijeno više od 1.000 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar