U trendu

Indija optuÅžuje Bi-Bi-Si za utaju poreza

NJU DELHI 17. februara (Tanjug) – Indijsko ministarstvo finansija optuÅžilo je u petak Bi-Bi-Si (BBC) za utaju poreza, odnosno da ova medijska kuća nije u potpunosti prijavila prihod i dobit od poslovnih aktivnosti u toj zemlji.

Indijske poreske vlasti okončale su u četvrtak uveče trodnevnu istragu kancelarije britanske televizije u Nju Delhiju i Mumbaju.

„Odeljenje je prikupilo nekoliko dokaza o poslovanju britanske televizije, koji ukazuju na to da porez nije placĖen na određene doznake koje strani entiteti grupe nisu prijavili kao prihod u Indiji“, saopÅĄtio je Centralni odbor za direktne poreze.

U saopÅĄtenju se navodi da su uočena „neslaganja i nedoslednosti“ i da su prikupljeni ključni dokazi na osnovu izjava zaposlenih, digitalni dokazi i dokumenti koji cĖe naknadno biti detaljnije ispitani.

U saopÅĄtenju se takođe optuÅžuje Bi-Bi-Si da ne placĖa pune poreze na zarade zaposlenih koji su doÅĄli iz inostranstva i kratko radili u Indiji.

Bi-Bi-Si je u saopÅĄtenju naveo da cĖe „na odgovarajucĖi način reagovati na svaku direktnu formalnu komunikaciju dobijenu od Odeljenja za porez na dohodak“.

Novinska agencija PreÅĄ Trust of India citirala je neidentifikovane zvaničnike koji su u četvrtak rekli da su istraÅžitelji prikupili finansijske podatke od odabranih sluÅžbenika Bi-Bi-Sija i napravili kopije elektronskih i podataka na papiru te novinske kuće. Indijske vlasti istraÅžuju i pitanja u vezi sa međunarodnim oporezivanjem i transfernim cenama podruÅžnica Bi-Bi-Sija.

Opozicione političke stranke i druge medijske organizacije ocenile su ovaj pretres kao pokuÅĄaj zastraÅĄivanja medija.

Kritičari premijera Narendre Modija takođe su doveli u pitanje činjenicu da je pretres usledio nekoliko nedelja nakon ÅĄto je BBC emitovao dokumentarac u Velikoj Britaniji koji je kritikovao Modija.

Lider glavne indijske opozicione Kongresne stranke MalikardÅžun KardÅž opisao je pretres kancelarija Bi-Bi-Sija kao napad na slobodu ÅĄtampe pod Modijevom vladom.

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica, osudila je vladinu akciju kao „pokuÅĄaj ugroÅžavanja nezavisnih medija“.

„Ove racije liče na odmazdu protiv Bi-Bi-Sija zbog toga ÅĄto je pre tri nedelje objavio dokumentarac koji kritikuje premijera Narendru Modija“, navodi se u saopÅĄtenju te organizacije.

Dokumentarac „Indija: Pitanje Modija“ emitovan je u Velikoj Britaniji proÅĄlog meseca, ispitujucĖi premijerovu ulogu u antimuslimanskim nemirima 2002. godine u zapadnoj drÅžavi GudÅžarat, gde je u to vreme bio glavni ministar. U nasilju je ubijeno viÅĄe od 1.000 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.