Italija spremna na uvođenje pogranične kontrole

Italija je spremna da uspostavi pograničnu kontrolu identiteta na prelazu Brenero na granici sa Austrijom, nakon što je dobila zahtev od Nemačke da pomogne u ublažavanju priliva migranata u Bavarsku, saopštila je severna italijanska pokrajina Bolcano.

Zvanični Rim je spreman da „ponovno uvede“ kontrolu, što je već uradio u junu zbog samita G7 u bavarskom dvorcu Elmau, „kao privremenu meru koja bi dozvolila Bavarskoj da se reorganizuje i suoči sa vanrednom situacijom“, navodi se u saopštenju, a prenela je agencija AFP.

Pokrajina Bolcano, koja se nalazi na severu Italije u regionu Alto Adiđe, gde se većinom govori nemački jezik, saopštila je da je Bavarska „zatražila logističku podršku“.

Ta pokrajina će takođe primiti „između 300 i 400 izbeglica“, koji će privremeno biti smešteni u nekoliko dvorana koje su već opremljene za tu svrhu, a trošak će snositi država.

„Bavarska se suočava sa rekordnim prilivom izbeglica, uglavnom preko balkanske rute, što dovodi do nezamislive situacije“, saopštile su vlasti Bolcana, dodajući da su u toku napori za „iznalaženje novih struktura i hitnu reakciju na eksponencijalan rast broja migranata“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

granicaitalijamigranti
Komentari (0)
Dodaj komentar