Južnoafrički predsednik se izvinio zbog skandala oko renoviranja kuće

Južnoafrički predsednik Džejkob Zuma obećao je danas da će poštovati odluku Ustavnog suda prema kojoj mora da vrati deo državnog novca potrošenog za renoviranje njegove privatne kuće i izvinio se zbog „frustracije“ koju je to izazvalo.

„Poštujem presudu i sprovešću je“, rekao je Zuma u obraćanju naciji.

Najviši južnoafrićki sud juče je presudio da on krši ustav odbijanjem da vrati u državni budžet deo potrošenih sredstava.

Slučaj je pokrenula opozicija koja je optužila predsednika da je koristio državni novac da sredi svoju kuću gde su ugradjeni bazen i amfiteatar.  Zuma je odbacio sve optužbe da je prekršio bilo koji zakon.

„Želim da naglasim da nikada nisam svesno ili namerno rešio da prekršim ustav koji je najviši zakon u državi“, rekao je Zuma.

Telo za borbu protiv korupcije presudilo je 2014. da je potrošeno 23 miliona dolara na renoviranje njegove kuće u Nkandli u provinciji KvaZulu-Natal i naložilo mu da vrati deo tog novca.

U jednoglasnoj odluci juče Ustavni sud je presudio da to što Zuma ne vraća novac nije u skladu sa ustavom.

„Ta stvar je izazvala mnogo frustracije i zabune zbog čega se izvinjavam u svoje ime i u ime vlade“ , rekao je Zuma.

Prema odluci suda državna blagajna ima 60 dana da utvrdi koliko novca Zuma mora da vrati u republički budžet, a on onda ima 45 dana da vrati taj novac.

Zuma je na vlasti od 2009. a njegova vlada optužena je za korupciju i protekcionizam.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar