Komšić: Dodikov stav o Krimu nije stav države BiH

SARAJEVO – Aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH, Željko Komšić, predstavnik hrvatskog naroda izabran bošnjačkim glasovima, ogradio se danas od izjave svog srpskog kolege, Milorad Dodika, koji je ruskim medijima rekao da „podržava aneksiju Krima i legitimitet Rusije“.

Tim povodom BiH je od Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine dobila protestnu notu, a Komšić reagujući na novonastalu situaciju kaže da to nije zvanični stav te države, već Dodikov lični.

BiH je, saopštio je Komšić, opredeljena za članstvo u EU, očekuje kandidatski status i samim tim je privržena stavu Unije da suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine moraju biti poštovani, te da Evropska unija ne priznaje, kako je naveo, nezakoniti referendum na Krimu, niti njegov ishod.

Naveo je da EU ne priznaje i neće priznati aneksiju Krima i Sevastopolja od Ruske Federacije.

Podsetio je da je EU još u martu 2014. uvela mere ograničavanja protiv Rusije.

„Te su mere donesene kao odgovor na nezakonito pripajenje Krima i namernu destabilizaciju Ukrajine. Pivredne sankcije trenutno su produžene do 31. januara 2020“, naveo je Komšić.

Inače, ankesiju u Kijevu nazivaju „okupacijom“, a u Moskvi „ponovnim ujedinjenjem“. Od tada je prošl pet godina, a Dodik je u ponedeljak za „Ruski reporter“ rekao da „podržava aneksiju Krima i legitimitet Rusije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Dodik je PROZRET ,FUJ,FUJ, OD TITA JE PUN BEOGRAD „KRAJIŠNIKA“ (okupatora Srbije) ! #“TITOVČIĆI“ SE ZABAVLJAJU , U SRBIJI SU OTROV , … „POMOZI BOŽE SRBIJI“ ################################# NIJE REPUBLIKA SRPSKA (BOSNA I HERCEGOVINA) , ŠTO JE NEKAD BILA -KOD TITA,NITI POSLE NJEGA …### POMOZI BOŽE SRBIJI! ###### RASCEPILA SE REPUBLIKA SRPSKA #### NEOČEKIVANO! ######### fuj DODIK !# ## DODIK je „POPUSTIO“ SEBI,jer VRLO VEROVATNO „BI GA LIKVIDIRALI“ BRITANCI ## . ##### URADIO JE JER SE UPLAŠIO ######## DODIK je „de facto“ RAZDELIO Republiku Srpsku —— >>> ISTOČNO od Brčkog i ZAPADNO od Brčkog , …# RASCEP, PODELA BIH # OSEČALO SE „odavno “ , DA JE BIH PODELJENA , pa Banja Luka očigledno je „ZAPADNO“ ORIJENTISANA # ## AUSTRO -UGARSKA TJ: I N Č K O je POSTIGLA CILJ =slomila JEDINSTVO REPUBLIKE SRPSKE # ZAČUTAO je DODIK ! ZAČUTALA REPUBLIKA SRPSKA , NEMA VESTI O DODIKU ## Daleko je „otišao“ , NEMA POVRATKA ,OČEKUJEM „novog vođu ZA „Republiku Srpsku“ -sa SEDIŠTEM – na PALAMA, ZA Srbe iz HERCEGOVINE i iz Bosne istočno od SARAJEVA bliže DRINI(između Užica i Sarajeva ) ### #### Pomozi Bože Srbima , ma gde bili! ##### NEMA VESTI O DODIKU ##### , DODIK PRIPADA Republici Srpskoj ZAPADNO od Brčkog ###### , DODIK je „POPUSTIO“ SEBI #### ,jer VRLO VEROVATNO „BI GA LIKVIDIRALI“ BRITANCI , #### NEMA VESTI O DODIKU ! ######### DODIK je SAM izjavio :“ ONAJ KO PRISTUPI NATO JE IZDAJNIK“, „Pomozi Bože SRBIJI! Pomozi Bože Srbima , ma gde bili! Samo Srpska Pravoslavna Crkva POVEZUJE SRBE! SRBI „preko Drine “ SU „dugo živeli u Austro-Ugarskoj“, POLITIČKO JEDINSTVO SRPSKOG NARODA MOŽE USPOSTAVITI , samo Srpska Pravoslavna Crkva , „jedinstvo razlika“ , a TO JE UNIJA ILI KONFEDERACIJA SRPSKOG ŽIVLJA IZ SRBIJE uključujući Kosovo I Metohiju , SA BIH ( može MOŽDA i CG ) !