Komšić: Dodikov stav o Krimu nije stav države BiH

SARAJEVO – Aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH, Željko Komšić, predstavnik hrvatskog naroda izabran bošnjačkim glasovima, ogradio se danas od izjave svog srpskog kolege, Milorad Dodika, koji je ruskim medijima rekao da „podržava aneksiju Krima i legitimitet Rusije“.

Tim povodom BiH je od Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine dobila protestnu notu, a Komšić reagujući na novonastalu situaciju kaže da to nije zvanični stav te države, već Dodikov lični.

BiH je, saopštio je Komšić, opredeljena za članstvo u EU, očekuje kandidatski status i samim tim je privržena stavu Unije da suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine moraju biti poštovani, te da Evropska unija ne priznaje, kako je naveo, nezakoniti referendum na Krimu, niti njegov ishod.

Naveo je da EU ne priznaje i neće priznati aneksiju Krima i Sevastopolja od Ruske Federacije.

Podsetio je da je EU još u martu 2014. uvela mere ograničavanja protiv Rusije.

„Te su mere donesene kao odgovor na nezakonito pripajenje Krima i namernu destabilizaciju Ukrajine. Pivredne sankcije trenutno su produžene do 31. januara 2020“, naveo je Komšić.

Inače, ankesiju u Kijevu nazivaju „okupacijom“, a u Moskvi „ponovnim ujedinjenjem“. Od tada je prošl pet godina, a Dodik je u ponedeljak za „Ruski reporter“ rekao da „podržava aneksiju Krima i legitimitet Rusije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.