London ne odustaje od podele BiH i Makedonije

Priča o malignom ruskom uticaju na Balkanu je samo paravan iza kojeg se kriju britanski geopolitički interesi.

Rat koji se na prostoru bivše Jugoslavije vodio devedesetih godina prošlog veka više se ne može ponoviti, iako se stvara psihoza da samo što nije izbio, kaže za „Politiku” dr Zlatko Hadžidedić, profesor Sarajevske visoke škole nauke i tehnologije.

Upozorenje predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da rizik novog rata na Balkanu i dalje postoji, ali i najave Bakira Izetbegovića da želi više oružja, ne brinu previše ovog stručnjaka za međunarodne odnose.

Kako objašnjava Hadžidedić, koji je doktorsku tezu radio kod čuvenog sociologa Entonija Smita na Londonskoj školi ekonomije, namerno se stvara takva atmosfera da bi se što lakše prihvatila podela Bosne i Hercegovine i Makedonije.

„Širi se strah kako bi građani rekli – hajde da se podelimo samo da ne izbije ponovo rat. A podela Bosne i Hercegovine i Makedonije je britanska geopolitička konstanta. Posle raspada SFRJ London ih nikada nije tretirao kao ravnopravne države s bivšim jugoslovenskim republikama. U britanskoj percepciji BiH i Makedonija su i dalje ostaci Otomanske imperije koje treba rasparčati”, tvrdi Hadžidedić. Ovaj sarajevski politikolog iznosi smelu tezu da nije bilo poslednjeg zaoštravanja odnosa između velikih sila oko Sirije, u Londonu bi se već ovog proleća održala konferencija o podeli ove dve države. A program takve konferencije, kako kaže, praktično je najavio Timoti Les u časopisu „Forin afers”.

(Milenko Pešić, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

BiHlondonmakedonija
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    ma britanci imaju problem sa sobom oni su jedna degenerisana nacija , a uz sve to i pokvareni oni nemaju zdravu naciju

  • Pera

    Kakvo licemerje. Britanija je slala trupe da „odbrane“ Foklande sa oko stotinak ovaca (a zapravo ekonosmku interesnu sferu), a rasturaju druge države, počev od bivše Jugoslavije, pa nadalje. Možda bi mogli da se pozabave svojom teritorijom, pa da dozvole „Britansko proleće“ i „volju naroda“…

  • Čedomir

    Britanci su već sami u problemu. Ako bi pokušali da urade tako nešto, nebi li to dalo još više povoda da se sama Velika Britanija raspadne, time što bi Škotska vratila svoju nezavisnost što već želi jer neće da izadje iz EU. Na taj način, „imperijalno razmišljanje“ bi se svelo na čuvanje onoga što već imaju. Umesto da budu Nemačkoj i Francuskoj ravnopravni partner u EU, oni hoće više od toga. Znamo šta se dešava kad neko hoće više a to nije realno.

  • Darlinka

    Hoće li nam se već jednom skinuti sa kičme??!!