Mogerini: Nuklearna proba predstavlja veliku provokaciju i pretnju

Evropska unija, Italija i Velika Britanija osudili su danas šestu nuklearnu probu Pjongjanga, za koju je lider Severne Koreje Kim Džong-un rekao da je bila „savršeno uspešna“.

Visoka evropska predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenila je da proba hidrogenske bombe predstavlja „veliku provokaciju“ i „ozbiljnu pretnju regionalnoj i medjunarodnoj bezbednosti“.

Pjongjang „mora da napusti svoje nuklearno oružje, oružje za masovno uništenje i balistički raketni program na potpun, proverljiv i nepovratan način i da odmah prekine sve povezane aktivnosti“, navodi se u saopštenju Mogerinijeve.

Šefica evropske diplomatije je najavila da će se sutra sastati sa šefom Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukijom Amanom i razgovarati o problemu Severne Koreje.

Amano je danas ocenio da nova nuklearna proba izaziva „ozbiljnu zabrinutost“ i pozvao Pjongjang ispoštuje zahteve UN da prekine s takvim probama i obustavi nuklearni program.

IAEA će nastaviti da pažljivo prati situaciju, dodao je Amano. Inspektori te agencije su otišli iz Severne Koreje 2002. godine, a Severna Koreja je godinu dana kasnije izašla iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

Novu nuklearnu probu Severne Koreje osudili su i šefovi diplomatija Velike Britanije i Italije.

Britanski ministar Boris Džonson nazvao je probu „nesmotrenom“ i dodao da su „sve opcije na stolu“.

Ministar spoljnih poslova Italije Andjelino Alfano izjavio je da Severna Koreja mora odmah da napusti svoj nuklearni i raketni program i pozvao gradjane te zemlje da ne idu više putem sve veće samoizolacije.

Pjongjang su ranije danas osudili i Rusija, SAD, Kina, Japan, Južna Koreja i Francuska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Marko POLO

    Britanski ministar Boris Džonson nazvao je probu “nesmotrenom” i dodao da su “sve opcije na stolu”.za nevjerovat,Sve su opcije na stolu..A ko je vama dao pravo da imate vi atomsku ili hidrogenu bombu gsp.Džonsone.Ko je je to međunarodno pravo da vi imate i morate a drugi da ne smiju i da ne moraju imati to oružje.Mislim glupa priča.Hoćete da vi i Ameri imaju da bi plašili druge..E tu je KIM da vas malo urazumi jer ništa ovom čovečanstvu dobro niste dali osim razora,ubijanja i vašeg lopovluka po ovom Svijetu..Kim ima pravo isto kao vi i ostale atomskim bombama naoružane države..Ili vi mislite da ste pametniji od njega..Kako ne..Fino ste se pokazali u IRAKU,LIBIJ Siriji.Srbij..Čovek je vidio šta radite i mora imati spreman odgovor za takve ALE kao što ste vi..