U trendu

Mogerini: Nuklearna proba predstavlja veliku provokaciju i pretnju

Evropska unija, Italija i Velika Britanija osudili su danas šestu nuklearnu probu Pjongjanga, za koju je lider Severne Koreje Kim Džong-un rekao da je bila „savršeno uspešna“.

Visoka evropska predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenila je da proba hidrogenske bombe predstavlja „veliku provokaciju“ i „ozbiljnu pretnju regionalnoj i medjunarodnoj bezbednosti“.

Pjongjang „mora da napusti svoje nuklearno oružje, oružje za masovno uništenje i balistički raketni program na potpun, proverljiv i nepovratan način i da odmah prekine sve povezane aktivnosti“, navodi se u saopštenju Mogerinijeve.

Šefica evropske diplomatije je najavila da će se sutra sastati sa šefom Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukijom Amanom i razgovarati o problemu Severne Koreje.

Amano je danas ocenio da nova nuklearna proba izaziva „ozbiljnu zabrinutost“ i pozvao Pjongjang ispoštuje zahteve UN da prekine s takvim probama i obustavi nuklearni program.

IAEA će nastaviti da pažljivo prati situaciju, dodao je Amano. Inspektori te agencije su otišli iz Severne Koreje 2002. godine, a Severna Koreja je godinu dana kasnije izašla iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

Novu nuklearnu probu Severne Koreje osudili su i šefovi diplomatija Velike Britanije i Italije.

Britanski ministar Boris Džonson nazvao je probu „nesmotrenom“ i dodao da su „sve opcije na stolu“.

Ministar spoljnih poslova Italije Andjelino Alfano izjavio je da Severna Koreja mora odmah da napusti svoj nuklearni i raketni program i pozvao gradjane te zemlje da ne idu više putem sve veće samoizolacije.

Pjongjang su ranije danas osudili i Rusija, SAD, Kina, Japan, Južna Koreja i Francuska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.