Najomraženiji čovek Amerike u suzama dočekao presudu od 7 godina zatvora

Martin Škrelji poznat je kao „najomrženiji čovek Amerike“ jer je nekontrolisano povećao cenu leka protiv AIDS-a, a u petak je osuđen na sedam godina zatvora na njujorškom sudu.

Bivši direktor farmaceutske kompanije albansko-hrvatskog porekla je proglašen krivim u avgustu zbog pronevere vrednosnih papira i manipulacije sa deonicama nakon suđenja pred saveznim sudom u Bruklinu. Te činjenice nisu povezane s povećanjem za 55 puta (s 13,5 na 750 dolara po tableti) cene leka Daraprima koji se koristi protiv malarije i AIDS-a koji je proizvodila njegova kompanija Turing Pharmaceuticals 2015.

Zbog ovih zločina nakon hapšenja 2015. godine Škrelji je dospeo u žižu javnosti, a strani mediji navode da je plakao dok je sudiji Kiju Matsumotu objšanjavao kako je počinio mnogo grešaka i izvinjavao se ulagačima.

– Želim da ljudi koji su danas došli da me podrže shvate jednu stvar, jedina osoba koju treba kriviti što sam danas ovdje sam ja – rekao je i dodao: – Jako mi je žao što sam izgubio vaše poverenje, zaslužili ste više.

Njegov advokat Ben Brafman zatražio je od savezne sudije Matsumoto kaznu ograničenu na 18 meseci zatvora za osobu koju je opisao kao „pomalo autističnog genija“, ekstravagantnog autodidakta sposobnog za velike inovacije u području farmacije, po rečima nekih od njegovih nekadašnjih saradnika. Brafman je čak u petak priznao da mu je ponekad došlo da ga „udari pesnicom u lice“, zbog kompikacija koje je Martin Škrelji uzrokovao odbrani svojim  ponašanjem.

Tužioci, koji su ga predstavljali kao kompulsivnog lažova, zatražili su minimalnu zatvorsku kaznu od 15 godina zbog nedostatka griže savesti kod Škrelja i njegove opsesivne samopromocije, posebno putem društvenih mreža.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

njujorkpresudazatvor
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • realno

    Kakav šiptar…