Od sledeće godine ulazak u EU građane Srbije koštaće 7 evra?

Građani Srbije, kao i građani Crne Gore i BiH, od sledeće godine moraće da plate sedam evra ako žele da uđu u zemlje EU.

Naime, državljani zemalja koje nisu u EU i kojima nije potrebna viza za putovanje u šengenski prostor moraće da podnesu zahtev za dozvolu za putovanje preko ETIAS sistema. Informacije prikupljene ovim putem omogućiće, kako se navodi, uz puno poštovanje osnovnih prava i principa zaštite podataka, utvrđivanje potencijalnih rizika.

Svi putnici moraće da ispune formular na internetu i plate jednokratnu naknadu, a to će važiti za sve starije od 18 i mlađe od 70 godina. Navodno bi ispunjavanje formulara moglo ići brzo, a za oni koji ne mogu da se snađu na kompjuteru to mogu da urade druge osobe. Odobrenje bi moglo da bude gotovo istog trenutka po slanju formulara i uplati sedam evra, pišu Novosti.

Iako zvanično odobren još 2018. godine, ETIAS, kako stoji i na sajtu Evropske komisije, trenutno nije u funkciji i očekuje se da će on proraditi 2023. godine.

Šta je ETIAS?

Kako navodi Fronteks, organi za upravljanje granicama država članica EU trenutno imaju malo informacija o putnicima koji su izuzeti od viznog režima za ulazak u EU. ETIAS će stoga biti važno sredstvo za rešavanje ovog jaza u informacijama podržavanjem bezbednosnog pregleda i procena rizika putnika, jačajući unutrašnju bezbednost šengenskog prostora. Sličan sistem autorizacije pre putovanja postoji na primer u SAD, Kanadi i Australiji.

Kako je navela Evropska komisija, ETIAS će u velikoj meri automatizovan IT sistem kreiran da identifikuje bezbednosne, zdravstvene ili migracione rizike koje predstavljaju posetioci bez vize koji putuju u zemlje Šengena. On će istovremeno olakšati prelazak granica za većinu putnika koji ne predstavljaju takav rizik.

Nakon popunjavanja onlajn obrasca za prijavu, sistem će sprovesti proveru i, u većini slučajeva, izdati odobrenje za putovanje u roku od samo nekoliko minuta. U određenim slučajevima, kada su potrebne dodatne provere putnika, izdavanje odobrenja za putovanja može potrajati do 30 dana.

ETIAS „viza“ građanima Srbije omogućava ulazak u bilo koju zemlju u Šengen zoni na 90 dana. Takođe, u periodu od tri godine koliko važi kartica, nije ograničen broj puta koliko neko može da uđe u zemlju Šengen zone. Ona nije preduslov za ulazak u Irsku, Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Kipar, odnosno zemlje koje nisu članice Šengena, navodi se na sajtu etiasvisa.com.

Ipak, ceo sistem i dalje nije u funkciji, a na njegov razvoj uticala je i pandemija koronavirusa. Čak 34 institucionalna tela radila su na izradi ETIAS sistema, uključujući Evropsku komisiju, Fronteks, eu-LISA (Evropska agencija za operativno upravljanje IT sistemima u oblasti slobode, bezbednosti i pravde), pa čak i Europol.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

sengenviza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Zivela EU

    S’ obzirom na nas standard, nadam se da ce Srbija, ako je to jos uvek drzava koja drzi do sebe, uvesti taksu za ulazak od barem 14 Evra za svakoga ko dolazi iz EU. Tako sakupljene pare uloziti za lecenje dece.