Papa zatražio oproštaj za grehe počinjene u ime boga

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja zamolio je ponizno oproštaj za nedela crkve i zločine počinjene nad starosedelačkim stanovništvom u vreme španskog kolonijalizma, javile su agencije.

Kako je preneo Asošijeted pres, papa je na skupu lidera autohtonog stanovništva u prisustvu prvog starosedelačkog predsednika Bolivije, Eva Moralesa, ukazao da je latinoamerička biskupska konferencija u prošlosti priznala da su „veliki gresi počinjeni nad domorocima Amerike u ime boga“.

Papa je podsetio i da se papa Jovan Pavle Drugi tokom posete Dominikanskoj Republici 1992. godine izvinio starosedeocima na američkom kontinentu za „bol i patnje“ izazvane tokom pet vekova prisustva crkve u Americi.

Papa Jovan Pavle Drugi tražio je oproštaj od naroda Amerike u trenutku obeležavanja 500 godina od kako je Kristofer Kolumbo otkrio Ameriku.

„Želim da budem potpuno jasan, kao što je to učinio sveti Jovan Pavle Drugi: ponizno molim za oproštaj, ne samo za nedela same crkve, već i za zločine protiv starosedelačkih naroda u vreme tzv. osvajanja Amerike (Conquest of America)“, rekao je papa Franja, uz aplauze okupljenih.

„Želim i da se setimo hiljada i hiljada sveštenika koji su se snažno protivili logici mača sa snagom krsta. Bilo je greha, i bilo ga je mnogo. Nismo se nikada izvinili, tako da sada ja tražim oproštaj. Međutim, bilo je greha, bilo je mnogo greha, ali je bilo i obilja milosti koju su uvećavali ljudi koji su branili autohtono stanovništvo“, kazao je on.

Američka novinska agencija ističe da je papino izvinjenje značajno zbog kontroverze koje je izbila u SAD povodom planirane kanonizacije španskog franciskanca iz 18. veka Hunipera Sera, koji je osnivao katoličke misije u Kaliforniji.

Protiveći se njegovoj kanonizaciji, autohtoni Amerikanci tvrde da je Sera brutalno preobraćao starosedeoce u hrišćane, uništavajući sela u tom procesu, dok Vatikan insistira da je sveštenik branio starosedeoce od kolonijalnog zlostavljanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crkvaoproštajPapa Franja
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Snežana

    „Molitva ne bi trebalo da glasi: Bože, oprosti nam grehe naše, nego: Bože, kazni nas za grehe naše“. (Oskar Vajld)

  • Alija siroti

    U vas vere ko na moru pene.