Pariz ne priznaje glasanje na Krimu na predsedničkim izborima u Rusiji

Francuska je danas saopštila da ne priznaje održavanje ruskih predsedničkih izbora na Krimu, četiri godine posle ruske aneksije tog ukrajinskog poluostrva.

„Francuska ne priznaje održavanje ruskih predsedničkih izbora na Krimu“, saopštilo je u Parizu Ministarstvo inostranih poslova.

„Četiri od ilegalne aneksije Autonomne Republike Krim i Sevastopolja, Francuska ostaje čvrsto opredeljena za puno obnavljanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. Promena granica silom je u suprotnosti s međunarodnim pravom, koje se odnosi i na Rusku Federaciju“, ukazalo je Ministarstvo.

Rusi danas glasaju na predsedničkim izborima na kojima se još jednom očekuje pobeda Vladimira Putina.

Izbori se poklapaju s četvrtom godišnjicom aneksije Krima, marta 2014. godine, na osnovu međunarodno nepriznatog referenduma uglavnom ruskog stanovništva tog ukrajinskog poluostrva.
 
Kao odgovor na to, Ukrajina je u petak upozorila da će ruskim glasačima onemogućiti pristup ruskim konzulatima da bi glasali.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian ide 22. marta u Kijevu na razgovore s ukrajinskim vlastima, a na dnevnom redu su i Krim i Donbas.

Francuska je izrazila „zabrinutost zbog militarizacije Krimskog poluostrva i pogoršanje stanja ljudskih prava, pogotovo krimskih Tatara“ posle ruske aneksije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Miki 75

    Mislim da su se Rusi jako potresli što francuzi ne priznaju glasanje na Krimu.

  • Lazar

    Ko veli da su nam Francuzi prijatelji usta ga j..em. Priznaju Ukrajinu u njihovim priznatim granicama..A pitam ja tog ministra Francuske..A šta je sa SRPSKIM granicama..I kako to da referendum na KRIMU ne priznaju a otimačinu bez ikakvog povoda našeg KOSOVA proglapavaju normalnim i čask je pomaže da postane država.Stvarno ovaj zapad misli da su oni najpametniji a da su drugi koji im ne podilaze glupi ili blesavi::Ova izjava ovog ministra govori samo kakva je ova EU gde mi kao tuljani hrlimo ka onim koji nas nikad i neće prihvatiti u nu.Samo lažu i foliraju se i gledaju njihove interese..A za SRBIJU ih boli ona stvar..hoćemo li se ikada opametiti i vidimo stvarno ko nam je prijatelj a ko ne…