Reakcija iz Atine: Ako je Tesla Hrvat, da li El Greko nije Grk?

Povodom interaktivne igre na zvaničnom sajtu EU, u kojoj deca mogu da saznaju zanimljivosti o članicama Unije, a gde se u odeljku Hrvatska navodi da je Nikola Tesla čuveni hrvatski naučnik, reagovao je pismom Stelijos Stilijanidis iz Atine.

Postavlja pitanje, da li bi tako neko mogao da u pitanje dovede i ospori grčko poreklo Dominikosa Teodokopulosa – El Greka, koji je najveći deo života proveo van današnje Grčke, prenosi RTS.

Pismo prenosimo u celosti:

Poštovani,

Dozvolite mi da Vas obavestim da sam sa ogromnim i neprijatnim iznaneđenjem primetio, a nakon što mi je to prenela kćerka koja je učenik osnovne škole i koristi sajt EU za obrazovne potrebe, da je na ovom sajtu veliki srpski naučnik i pronalazač Nikola Tesla, lažno predstavljen kao Hrvat.

Međutim, opšte je poznato da je otac Nikole Tesle bio srpski pravoslavni sveštenik i da mu je porodica nastradala od strane nacističke nezavisne države Hrvatske. Da li bi onda neko isto tako mogao da u pitanje dovede i ospori grčko poreklo Dominikosa Teodokopulosa – El Greka, koji je najveći deo života proveo van današnje Grčke?

Smatram da evropskom kulturnom prostoru ne dolikuju takvi lažni navodi kao što je ovaj, kao i da je dužnost svih nas da očuvamo i da poštujemo naše zajedničke evropske vrednosti i principe.

S poštovanjem,

Stelijos Stilijanidis, Atina

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

el grekonaucniknikola tesla
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • milovan

    Jedno je sigurno. Daje bio u hrvatskoj sigurno bi ga ustase poslale u Jasenovac i zaklale kao i 30-tak njegove uze familije.

  • Marko

    Šta očekivati od nakota i veštački programirane nacije koja ne zna ni jedan jedini grob svog kralja kojeg uzgred i nemaju, osim da krade od drugih. Tesli je ta stoka spalila kuću, a sad se hvale da pripada njima.

  • Anonimni

    Stvarno toliko godina Grcka u EU a zatucana kao braca Srbi. Ma sta vas Srbe boli glava imate vi i BOSNJU SRBINA EMERA KUSTURICU ha ha ha.

  • Anonimni

    Ovo je sramota za EU. Verovatno ce kasnije i ostale nase istaknute, tj svetski poznate licnosti, da proglase za marsovce, a mi treba da budemo predstavljeni kao neko krdo zivotinja koje zivi u ovom „civilizovanom“ svetu. Nadalje, nije tesko shvatiti da nas treba istrebiti jer nas narod nema nikakve vrednosti, samo smeta ovom „civilizovanom“ svetu.

  • Anonimni

    Boze, kako je ovo ofucana tema. Pa sta ako je Srbin, je li nama lakse sad kad to znamo? Koliko uglednih ljudi imaju druge drzave pa se ne hvale. On je slucajno rodjen kao Srbin i nije izmislio to sto jeste zatp sto je Srbin.

    • Anonimni

      Vas ocigledno boli sto je Srbin, pokazite samo malo postovanja, nije tesko biti fin!!! Pa ne mozete bas sve da prisvojite od Srba…a i ne damo vam!!! I nikada necemo!!!