U trendu

Reakcija iz Atine: Ako je Tesla Hrvat, da li El Greko nije Grk?

Povodom interaktivne igre na zvaničnom sajtu EU, u kojoj deca mogu da saznaju zanimljivosti o članicama Unije, a gde se u odeljku Hrvatska navodi da je Nikola Tesla čuveni hrvatski naučnik, reagovao je pismom Stelijos Stilijanidis iz Atine.

Postavlja pitanje, da li bi tako neko mogao da u pitanje dovede i ospori grčko poreklo Dominikosa Teodokopulosa – El Greka, koji je najveći deo života proveo van današnje Grčke, prenosi RTS.

Pismo prenosimo u celosti:

Poštovani,

Dozvolite mi da Vas obavestim da sam sa ogromnim i neprijatnim iznaneđenjem primetio, a nakon što mi je to prenela kćerka koja je učenik osnovne škole i koristi sajt EU za obrazovne potrebe, da je na ovom sajtu veliki srpski naučnik i pronalazač Nikola Tesla, lažno predstavljen kao Hrvat.

Međutim, opšte je poznato da je otac Nikole Tesle bio srpski pravoslavni sveštenik i da mu je porodica nastradala od strane nacističke nezavisne države Hrvatske. Da li bi onda neko isto tako mogao da u pitanje dovede i ospori grčko poreklo Dominikosa Teodokopulosa – El Greka, koji je najveći deo života proveo van današnje Grčke?

Smatram da evropskom kulturnom prostoru ne dolikuju takvi lažni navodi kao što je ovaj, kao i da je dužnost svih nas da očuvamo i da poštujemo naše zajedničke evropske vrednosti i principe.

S poštovanjem,

Stelijos Stilijanidis, Atina

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (6)