Rusiju optužuju i za kiparsku krizu

Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov smatra smešnim i nepravednim pokušaje da se Rusija optuži za potkopavanje pregovora o rešavanju kiparskog problema. Nastavlja se tendencija širenja antiruske histerije, navodi se na sajtu stalnog predstavništva Rusije pri EU.

„Očigledno, antiruska histerija postaje zarazna“, izjavio je Čižov, komentarišući članak lista „Politiko“, kojeg je stalni predstavnik Rusije pri EU nazvao „smešnim“. On je naveo da je „praktično očekivao nešto slično nakon još jednog pokušaja da se reši stari kiparski problem, bez obraćanja pažnje na njegovu kompleksnu prirodu“.

Diplomata je podsetio da je upravo Rusija uvek podržavala pravedno i dugoročno rešenje kiparskog problema, u skladu sa rezolucijama SB UN i još 1986. godine predložila sveobuhvatni plan rešavanja pitanja. „Mi smo uvek insistirali na tome da obe zajednice treba da dobiju mogućnost donošenja odluka o budućnosti svoje zemlje bez uticaja spolja ili veštačkih vremenskih okvira“, izjavio je stalni predstavnik Rusije. On je naveo da su obe zajednice pozdravile odluku Rusije da stavi „tehnički“ veto na „sirovu“ rezoluciju SB UN po tom pitanju 2004. godine.

„Pokušaji da se prebaci krivica za nedovoljno uspešne napore za rešavanje problema do određenog datuma ili na bazi veštački nametnutnih šablona je nepravedna i vodi u zabludu“, zaključio je stalni predstavnik Rusije pri UN.

Juče je na kraju još jedne runde pregovora o rešavanju kiparskog pitanja u Ženevi specijalni savetnik generalnog sekretara UN za rešavanje kiparske krize Espen Bart Ejde saopštio da međunarodna konferencija o Kipru uz učešće predstavnika zemalja-garanata (Velike Britanije, Grčke i Turske), kao i posmatrača EU, može biti nastavljena krajem januara. Prema njegovim rečima, učesnici diskusije su došli do zaključka da, iako problemi ostaju, dve strane su spremne da ih reše, prenosi Sputnjik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

krizarusija
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • goran manic

    Dosta više ta Rusija! Bacite nekoliko nuklearnih (ili hidrogenskih, ili neutronskih, ili kakve se nađu) pa da živimo kao sav normalan Svet!