U trendu

Rusiju optuÅžuju i za kiparsku krizu

Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir ČiÅžov smatra smeÅĄnim i nepravednim pokuÅĄaje da se Rusija optuÅži za potkopavanje pregovora o reÅĄavanju kiparskog problema. Nastavlja se tendencija ÅĄirenja antiruske histerije, navodi se na sajtu stalnog predstavniÅĄtva Rusije pri EU.

„Očigledno, antiruska histerija postaje zarazna“, izjavio je ČiÅžov, komentariÅĄući članak lista „Politiko“, kojeg je stalni predstavnik Rusije pri EU nazvao „smeÅĄnim“. On je naveo da je „praktično očekivao neÅĄto slično nakon joÅĄ jednog pokuÅĄaja da se reÅĄi stari kiparski problem, bez obraćanja paÅžnje na njegovu kompleksnu prirodu“.

Diplomata je podsetio da je upravo Rusija uvek podrÅžavala pravedno i dugoročno reÅĄenje kiparskog problema, u skladu sa rezolucijama SB UN i joÅĄ 1986. godine predloÅžila sveobuhvatni plan reÅĄavanja pitanja. „Mi smo uvek insistirali na tome da obe zajednice treba da dobiju mogućnost donoÅĄenja odluka o budućnosti svoje zemlje bez uticaja spolja ili veÅĄtačkih vremenskih okvira“, izjavio je stalni predstavnik Rusije. On je naveo da su obe zajednice pozdravile odluku Rusije da stavi „tehnički“ veto na „sirovu“ rezoluciju SB UN po tom pitanju 2004. godine.

„PokuÅĄaji da se prebaci krivica za nedovoljno uspeÅĄne napore za reÅĄavanje problema do određenog datuma ili na bazi veÅĄtački nametnutnih ÅĄablona je nepravedna i vodi u zabludu“, zaključio je stalni predstavnik Rusije pri UN.

Juče je na kraju joÅĄ jedne runde pregovora o reÅĄavanju kiparskog pitanja u ÅŊenevi specijalni savetnik generalnog sekretara UN za reÅĄavanje kiparske krize Espen Bart Ejde saopÅĄtio da međunarodna konferencija o Kipru uz učeÅĄÄ‡e predstavnika zemalja-garanata (Velike Britanije, Grčke i Turske), kao i posmatrača EU, moÅže biti nastavljena krajem januara. Prema njegovim rečima, učesnici diskusije su doÅĄli do zaključka da, iako problemi ostaju, dve strane su spremne da ih reÅĄe, prenosi Sputnjik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.