Selakovic i gradonacelnik Gvatemala Sitija o saradnji sa BGD

GVATEMALA SITI – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u Gvatemala Sitiju sa gradonačelnikom Rikardom Kinjonesom i izrazio očekivanje da će taj grad sa Beogradom uspostaviti saradnju u narednom periodu.

Selaković je poručio gradonačelniku da mu je velika čast da bude gost tog grada koji je, kako je rekao, neverovatno mesto, kao i da je još iz aviona video da je Gvatemala Siti urbanistički dobro uređen grad.

Selaković je napomenuo da to nije lako u gradu sa dva miliona ljudi i još toliko njih koji svakodnevno borave u Gvatemala Sitiju zbog posla.

Informisao je gradonačelnika o ubrzanom razvoju Beograda u prethodnom periodu, kao i da je grad Beograd duplirao vrednost budžeta u prethodnih šest godina.

Takođe, obavestio je sagovornika o svim projektima koji se izvode u glavnom gradu Srbije, među kojima je i početak gradnje metroa.

Selaković je posebno izdvojio projekat Beograd na vodi i naglasio da je to najveći i najbrže rastući projekat trenutno u Jugoistočnoj Evropi.

Ministar je istakao da budžet grada Beogada sada iznosi oko 1,4 milijarde dolara, da Beograd privlači veliki broj stanih kompanija, posebno u IT sektoru, da je kvadrat stambenog prostora skočio i do 9.000 evra po metru kvaratnom – u Beogradu na vodi, kao i da kovid pandemija nije zatvorila nijedno gradilište u Beogradu.

Takođe, dodao je da prosečne plate u Beogradu imaju najbrži rast u celom regionu.

Selaković je pozvao gradonačelnika Gvatemala Sitija da poseti Beograd kako bi se uspostavila saradnja dva grada i preneo mu pozdrave gradonačelnka srpske prestonice Zoran Radojičića.

Takođe, ukazao je na veliki broj projekata koji se realizuju u Srbiji, da će do kraja godine biti u toku izgradnja čak sedam autoputeva, da se gradi brza pruga od Beograda do Budimpešte i da će deonica od Stare Pazove do Novog Sada biti završena u decembru, a da će biti puštena u saobraćaj do kraja februara.

Selaković je dodao da će Srbija zajedno sa partnerima iz EU graditi i brzu prugu od Beograda ka Severnoj Makedoniji.

Takođe, istakao je da je Beograd mnogo puta bio rušen kroz istoriju, pošto se nalazi na raskrsnici puteva između Istoka i Zapada, kao i da je svaki put uzleteo iz pepela kao ptica feniks.

Gradonačelnik Kinjones je zahvalio Selakoviću na poseti i upoznao ga sa istorijatom Antigve, bivšeg glavnog grada, koji je morao da se izmesti zbog zemljotresa i vulkana, kao i sa aktuelnim projektima u Gvatemala Sitiju.

Istakao je da puno izdvajaju sredstava za razvoj grada, gradnju puteva i infrastrukture, kao i da Gvatemala Siti učestvuje sa 60 odsto u celokupnom budžetu zemlje.

Takođe, rekao je da taj grad ima odličnu lokaciju za strategiju obezbeđivanja dobavljača na bližim destinacijama (nearshoring) umesto na dalekim i istakao da se grad brzo razvija.

„Uvek ste dobrodošli, nadam se da ćemo se uskoro ponovo videti“, poručio je gradonačelnik Gvatemala Sitija Selakoviću, koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što u centru prestonice Gvatemale postoji ulica nazvana po našem nobelovcu Ivi Andriću.

Kinjones je uručio Selakoviću priznanje počasnog gosta Gvatemala Sitija.

Ministar Selaković je tim sastankom završio posetu Gvatemali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar